2024. május 2.
Mielőtt szavazol, ezt feltétlenül olvasd el: 6 tipp, amit érdemes átgondolni

Mielőtt szavazol, ezt feltétlenül olvasd el: 6 tipp, amit érdemes átgondolni

Utolsó vezércikkünk a választások előtt – szempontok kormányváltóknak.

Békés megyében mind a négy választókerületben a Jobbik adja a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Mint tudjuk, országosan nincs összefogás az ellenzéki pártok között, ezért a választóknak kell ezt megtenni. A hódmezővásárhelyinél magasabb (70% feletti) részvétel mellett könnyen le lehet váltani a kormányt. De hogyan?

1.     Hideg fejjel kell gondolkozni, az érzelmeket teljesen félre kell tenni a kormányváltóknak. Az ellenzéki pártok programja ma már 70%-ban megegyezik. Ha okosan taktikázunk, akkor a Fidesz is legyőzhető. A lejárató kampányokat most el kell felejteni, még Lázár János is megjegyezte önkritikusan, hogy ilyenkor nem kell komolyan venni mindent.

2.     Egyéniben 106, országos listán 93 parlamenti mandátum felett döntünk. Két szavazatunk van: helyben az egyéni jelöltre adott szavazatunk nagyon fontos. Ez a végső elszámolásban közel dupla szavazatot ér, mert egyrészt helyi jelöltet választunk, másrészt ez is beleszámít az adott párt országos listát szavazataiba, sőt, ha a második helyre szorul a jelölt, úgynevezett töredékszavazatként akkor is. A másik szavazatunk az országos listás szavazat. A Fidesz vidéken erős bázisokkal rendelkezik, és szavazóit szervezetten képes mobilizálni, de az ellenzék összességében erősebb! 2014-ben a szavazatok 27%-ával szerzett kétharmadot a Fidesz, de uralkodásuk ma már sokak szerint nem szolgál az ország előnyére. Ezért különösen fontos, hogy okosan szavazzunk, és sokan elmenjünk szavazni. A cél a legalább 100 ellenzéki mandátum.

3.     Helyben az egyéni jelölteknél a legerősebb ellenzéki jelöltre érdemes szavazni, országosan pedig egy olyan erőre, akit a szívünk diktál, és aki nagy valósíznűséggel bekerül a parlamentbe elérvén az 5%-os szavazati küszöböt. Vagy itt is a legerősebb ellenzéki erőre érdemes, hogy megfelelő ellensúlya legyen a valószínűleg 35% körüli eredményt minimum elérő Fidesznek.

4.     Ahol helyben a Jobbikos jelölt nyerhet, ott rá érdemes szavazni, országos listán pedig vagy a Jobbikra vagy kedvenc pártunkra. Ahol a baloldal jelöltje vezet, ott rá, és a Jobbikra érdemes adni az országos listás szavazatot. Ezzel a megoldással meg lehet verni a kormányt, és elkerülhető, hogy az ellenzéknél kevesebb szavazattal rendelkezve képesek legyenek nyerni!

5.     A Závecz Research márciusi kutatása szerint ez a módszer (taktikai szavazás) már ismert és eljutott a választókhoz, de érdemes megnézni, hogy a gyakorlatban milyen arányban szavaznak át. A legmagasabb a Jobbikra való átszavazás, már a választók 43%-a gondolja úgy, hogy érdemes ezt meglépnie, még egy hónappal ezelőtt is csak 26% volt ez az érték. Ez akár 50-60% vagy magasabb is lehet vasárnapra.

6.     Emlékezzünk erre: amikor kétfordulós volt a választás, és kormányváltást akartunk, akkor a második fordulóban mindig a legerősebb erőre szavaztunk. De erre most nincs idő! Most az első és, egyben utolsó fordulóban kell arra szavazni, aki a második fordulóban a legerősebb lenne…

A Hello-nál mi hiszünk abban, hogy a választók ösztönösen bölcsek, és tudják, hogy mi a helyes, hogy érzik, az adott településen ki a legerősebb ellenzéki erő, és rá fog majd szavazni.

Kérjük, miután a cikket figyelmesen elolvastad, add tovább, oszd meg, nyomtasd ki és mutasd meg másoknak is! Ez most rendkívül fontos, mert nem mindenkihez jutnak el a tények.

 Békés megye legesélyesebb ellenzéki képviselőjelöltjei:

1. választókerület: Kocziha Tünde (Jobbik)

2. választókerület: Samu Tamás Gergő (Jobbik)    

3. választókerület: Dr. Dévényi-Dabrowsky Géza (Jobbik)                                  

4. választókerület: Dr. Szabó Ervin (Jobbik)

 

 

Forrás:

pollo.hu/valasztokeruleti-osszesites

taktikaiszavazas.hu/meresek

kireszavazzunk.hu

taktikaiszavazas.hu kutatásainak előnye, hogy kvantitatív és kvalitatív adatokat is feldolgoz. Számos választókerületben a Közös Ország Mozgalom különböző kutatóintézetekkel együttműködésben (Závecz, Medián) friss választókerületi kutatásain, illetve a Republicon/24.hu kutatásain alapszik. A választókerületek többségében a 2014-es preferenciákat is figyelembe véve, a nyers adatok alapján, az országos kutatócégek méréseinek átlagolásával a szavazási bónuszokat is figyelembe véve néhány naponta frissítve árnyalja az adatokat. Az átszavazási hajlandóság megduplázódott az elmúlt hónapban!  
Az Iránytű kutatásainak előnye, hogy az összes választókerületben kizárólag választókerületi méréseken alapszik. Ezek egy része az elmúlt hetekben készült, míg más részük tavaly. Adataik ugyanakkor nem veszik figyelembe a legerősebb jelöltre történő, ún. átszavazási bónuszokat és az egyéni jelöltek szerepét, ezért érdemes a legerősebb jelöltre adott szavazatokat a további ellenzéki pártokra adott szavazatokkal felfelé súlyozni.
A Pollo előnye, hogy nagy mintán, 140.000 fő körében végzett, friss, online kutatás. A szavazók tudják változtatni, frissíteni is a szavazatukat minden választókerületben nagy mennyiségű, elegendő adat van, azaz a nagy elemszám támogatja a pontos eredményeket, de nem a kutatócégek által elfogadott reprezentatív mintavételen alapszik. A nem internetező lakosság és főleg a nyugdíjasok feltehetőleg alul vannak súlyozva.

Megosztás

Kormánypárti perpatvarok: botrány botrány hátán Békés megyében

Hello Békés

Kormánypárti perpatvarok: botrány botrány hátán Békés megyében

  • 2018.04.1

Békés megye leszakadását, kikerülését az ország vérkeringéséből személyesen tapasztalhatjuk. Megyénk elöregedik, elnéptelenedik, a fiatalok vagy a fővárosba, vagy külföldre vándorolnak. Ebben elévülhetetlen „érdemei” vannak a térség fideszes képviselőinek, akik helyi kiskirályokként uralkodnak, de a megye felzárkóztatásáért képtelenek voltak az Országgyűlésben síkra szállni, pláne sikeresen lobbizni!