2024. május 2.
Dankó Béla köre a helyi közbeszerzések nyertese

Dankó Béla köre a helyi közbeszerzések nyertese

Dankó Béláról helyben nyílt titok, hogy a számos korrupciós ügyben érintett Simonka György ellenfele a megyei Fideszen belül. Ám Dankó Bélát sem kell félteni, az ő köre is bőségesen hozzáfért a közpénzekhez.

A korábbi kondorosi polgármester, Dankó Béla testvére, László, valamint alpolgármestere, Paluska Zoltán az Alfahír által feltárt összefonódás főszereplői. A történetben felbukkan még egy üzlettársuk, Zvara Zoltán.

Dankó egykori kondorosi helyettesének cége a közeli Csabacsűd tenderein is jól keresett. A honalpon feltüntetett adatok szerint 2012-ben a Darányi Ignác-terv keretében írtak ki pályázatot közösségi tér kialakítására a művelődési házban. A műszaki ellenőri feladatokat a Work-Metall Trans Kft. kapta meg, amelynek tulajdonosa Paluska Zoltán és testvére, Pál, valamint a Paluska család (id. Paluska Pál, Paluska Pálné, valamint a két fivér) tulajdonában álló Verker Kft. Ez azonban apró megbízás, a Work-Metall Trans Kft. a Közbeszerzési Hatóság oldalán fellelhető adatok szerint más műszaki ellenőri megbízást elnyert. Így például Békés városában vagy épp Csabacsűdön is ők végezhették el a szennyvíztisztító telep korszerűsítési munkáinak ellenőrzési feladatait.

2013-ban Csabacsűd felújította a ravatalozót is, ennek a munkának a műszaki ellenőre már egyenesen Dankó Béla testvérének cége, a Kontroll-Centrum Kft. volt. Dankó László vállalkozása az Alfahír szerint nemcsak helyben érdekelt, hanem 2016 júliusában megvett egy ingatlant Komárom-Esztergom megyei Neszmély, Fő utca 212. szám alatt. Dankó László egy másik cégének, a Dobogóhegyi Kft.-nek a telephelye is itt található. Ebben a cégben egészen 2015 szeptemberéig tulajdonostársai voltak Dankó Lászlónak a Paluska fivérek is. Ugyancsak tulajdonostársak Dankó Béla testvére és Paluskáék az Alföld-Planum Kft.-ben is, melynek fő tevékenysége megint csak mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás. Ennek ügyvezetője Paluska Zoltán, Dankó Béla korábbi helyettese, tulajdonosa pedig őmellette Dankó Béla testvére, valamint Zvara Zoltán. Neki másik vállalkozása a Zété-Kontroll Kft., mely – hasonlóan a Work-Metallhoz és résztulajdonosához, a Verkerhez, továbbá a Kontroll-Centrumhoz és az Alföld-Planumhoz – szintén mérnöki tevékenységgel, műszaki tanácsadással foglalkozik – írja a portál.

Az Alfahír azt írja, a számviteli törvény előírásai ellenére a Kontroll-Centrum Kft. 2016-ra nem tette közzé kiegészítő mellékletét. Mint fogalmaznak, megkérték őket, hogy küldjék meg a hiányzó dokumentumot, ám megkeresésükre nem választoltak.

A Work-Metall Trans 2014-es eredményéből 14, míg 2015-ös eredményéből 15 millió forint osztalékot vett ki. Ugyancsak busás osztalékban részesültek az Alföld-Planum Kft. tulajdonosai: 2014-es és 2015-ös eredményeikből 20-20, míg 2016-os profitjukból 10 millió forint osztalékot vettek ki – írja a lap cégiratokra hivatkozva.

Dankó László cége, a Kontoll-Centrum Kft. az ugyancsak Dankó Béla választókerületéhez tartozó Dévaványán is sikeresen indult: három településfejlesztési pályázat, valamint a házi gyermekorvosi rendelő felújításának műszaki ellenőri feladataival bízták meg 4 millió 470 ezer forint plusz áfáért. A portál megemlíti, hogy ez volt a legolcsóbb ajánlat, ám a versenyen indult üzlettársának, Zvara Zoltánnak a cége, a Zété-Kontroll is.

Az igazi összefonódásokat azonban Kondoros „szomszédvárában”, Kardoson találták a lap tényfeltárói.

2016 szeptemberében a település belterületi utak tervezésére hívta meg az Alföld-Planum Kft.-t (mely Dankó László, Paluska Zoltán és Zvara Zoltán közös cége), az egykori tótkomlósi fideszes alpolgármestert, Szűcs István egyéni vállalkozót, valamint Dankó László Kontroll-Centrum Kft.-jét.

2017 augusztusában Kardos ugyancsak belterületi utak felújítására írt ki pályázatot, melynek tervezési feladataira szintén három céget hívtak meg: a Dankó–Paluska–Zvara-féle Alföld-Planum Kft.-t, a Zvara Zoltán Zété-Kontroll Kft.-jét, valamint Dankó Béla testvérének cégét, a Kontroll-Centrum Kft.-t.

Ugyancsak 2017 augusztusában járdafelújításra is vállalkozott a település, melynek teljes körű műszaki ellenőrzési feladatainak ellátására ugyancsak három pályázót hívtak meg: a Paluska család Verker Kft.-je és a Zvara-féle Zété-Kontroll Kft. mellett ugyancsak Dankó László cége volt a meghívott.

Vagyis bárki is a pályázatra meghívott „versenyző”, az biztos, hogy a közpénz a fideszes Dankó Béla köreiben landol – vonta le a következtetést a lap.

Megosztás

Kormánypárti perpatvarok: botrány botrány hátán Békés megyében

Hello Békés

Kormánypárti perpatvarok: botrány botrány hátán Békés megyében

  • 2018.04.1

Békés megye leszakadását, kikerülését az ország vérkeringéséből személyesen tapasztalhatjuk. Megyénk elöregedik, elnéptelenedik, a fiatalok vagy a fővárosba, vagy külföldre vándorolnak. Ebben elévülhetetlen „érdemei” vannak a térség fideszes képviselőinek, akik helyi kiskirályokként uralkodnak, de a megye felzárkóztatásáért képtelenek voltak az Országgyűlésben síkra szállni, pláne sikeresen lobbizni!