2024. május 15.
A korrupció felszámolásával felszabaduló pénzek gazdaságra, jólétre fordíthatók

A korrupció felszámolásával felszabaduló pénzek gazdaságra, jólétre fordíthatók

Békésben egymást marják Simonka György, valamint Vantara Gyula és Dankó Béla érdekcsoportjának tagjai, ami veszélyt jelent megyénkre és városunkra – mutatott rá Kocziha Tünde, a Békéscsaba központú Békés megye 1. választókerületének jobbikos jelöltje. A politikus beszélt a korrupció felszámolásának szükségességéről, hogy abból a pénzből útfelújítást, egészségügyi fejlesztést, munkahelyteremtést valósíthassanak meg, de szerinte az elvándorlást is meg lehetne szüntetni, ha a devizahitel-károsultak valódi segítséget kapnának. Szerinte a baloldali jelölt, aki nem is békési, csak kényszerből indul a választáson, és Kocziha azt is szeretné, ha több nő ülne a Parlamentben.

A helyi Fideszben nagyon komoly ellenállást váltott ki Herczeg Tamás indítása a jelenlegi országgyűlési képviselő, Vantara Gyula helyett. Hiába voltak megelégedve Vantara munkájával a környező települések polgármesterei, központilag verték keresztül az egyébként nem is békéscsabai Herczeget a békéscsabai Fideszben – ismertette a kormánypárt helyi belharcait Kocziha Tünde, a Jobbik békéscsabai képviselőjelöltje az Alfahírnek adott interjújában. Az ellentéteket kifejtve ismertette, hosszú ideje húzódik egy komoly törésvonal a Békés megyei és a békéscsabai Fidesz között. Az egymással harcoló két érdekcsoport közül az egyik a dél-békési Simonka Györgyhöz köthető, akinek rengeteg korrupciós ügyére derült már fény – emlékeztetett Kocziha. A másik pedig a békéscsabai Vantara Gyula–Dankó Béla-féle érdekcsoport. Kocziha arra számít, hogy amennyiben Békéscsabán Simonka embere, Herczeg Tamás győz, a dél-békési fideszes fogja rátenni a kezét arra a több mint 81 milliárd, fejlesztésre szánt forintra, ami a Modern Városok Program és a TOP-pályázatok keretében érkezne Békéscsabára: itt is úgy valósulnának meg ezután a beruházások, mint Dél-Békésben, a pályázati pénzek egy része különböző táskákba vándorol majd. A fideszesek tehát bár úgy tesznek, mintha a migráció ellen harcolnának, de a háttérben egymást marják a pénzért és hatalomért – összegezte Herczeg legerősebb ellenfele, Kocziha Tünde –, vagyis a valóságban Békéscsabára, illetve a választókerületre a legnagyobb veszélyt nem a Soros-terv, hanem a Simonka-terv jelenti. „De ebből mi nem kérünk!” – húzta alá.

A jobbikos politikus szerint Békéscsaba és környéke érdekében a nulladik lépés a korrupció megszüntetése kell, hogy legyen. A korrupciós ügyekbe keveredő politikusok mentelmi jogát azonnal fel kell függeszteni, és haladéktalanul meg kell kezdeni velük szemben a büntetőeljárást – hangsúlyozta. Kocziha szerint az így felszabadult források gazdasági vagy népjóléti programokra fordíthatók. Így például a borzasztó útviszonyok javítására is lenne pénz: rengeteg földes utca van még, sok helyen nincsenek járdák – ismertette a viszonyokat. – A közösségi közlekedés járművei is nehezen tudnak ezekkel az utakkal megbirkózni – tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, az orvosi ügyelet biztosításával is sok a probléma, a kistelepüléseknek egyre nagyobb összeggel kell hozzájárulniuk szolgáltatás biztosításához. Aggasztónak nevezte az is, hogy sok praxisban nyugdíjas orvosok látják el az ügyeletet.

Kocziha a devizahitel-károsultak ügyében is lépéseket tenne. Mint az Alfahírnek fogalmazott, a hitelesek úgy látják, hogy a kormány nem segített rajtuk. A Jobbik jelöltje összefüggést lát az elvándorlás és a devizahitel-válság között is, szerinte nagyon sok családfő kényszerül külföldi munkára, mert csak így tudják fizetni a törlesztőrészletet. Emiatt szétszakadnak a családok, nagyon sokan rámennek erre, és válással végződnek ezek a történetek. „Engem, mint nőt és anyát ez különösen felkavar” – engedett betekintést lelkivilágába Kocziha.

Úgy véli, munkahelyteremtés kérdése szorosan kapcsolódik a korrupció felszámolásához. Nincs gazdasági bővülés, piaci verseny abban a környezetben, ahol a legtöbb esetben ugyanazok a cégek a kivitelezők – mondta a jelölt. Szerinte ez egy érdekkör, amelynek a tagjai megnyerik a közbeszerzéseket, majd visszaosztják a 20 százalékot a döntéshozóknak. Kívülálló vállalkozások gyakorlatilag nem is rúghatnak labdába – ismertette a kisvállalkozások panaszait. A Jobbik jelöltje szerint azokat pénzeket, amelyek elfolynak korrupcióra, a hazai mikro-, kis és középvállalkozások támogatására, valamint munkahelyteremtésre, eszközfejlesztésre kellene fordítani.

Hogy a korrupció mennyire visszaveti a helyi gazdaságot, arra Koczihának konkrét története van: egy korábban bezárt békéscsabai hűtőházat helyi vállalkozók ezt újranyitottak volna, azonban egy képviselőt be kellett volna venni az üzletbe. Erre azonban nem voltak hajlandóak, így a projektet az önkormányzatban elgáncsolták – ismertette. Pedig ez a beruházás legalább 100-200 új munkahelyet teremtett volna, és ebbe Kocziha még nem számolta bele a beszállító gazdákat.

 

Jobbik jelöltje szerint a Simonka-terv úgy akadályozható meg, ha áprilisban a szavazók az egyénire ésszel, a pártlistára pedig szívvel szavaznak. Közvélemény-kutatásokra hivatkozva úgy véli, Békéscsabán az ellenzéki jelöltek közül neki a legnagyobb a támogatottsága. „De ami ennél sokkal fontosabb, én ismerem ezt a választókerületet, itt születtem Békéscsabán, itt végeztem az iskoláimat, nem is éltem máshol, sőt még szlovák felmenőim is vannak” – árulta el Kocziha. Tíz év alatt bejárta a térség összes települését, tudja, hogy mi érdekli, és mi érinti az itt élőket, ő ebben a különleges kultúrában élt mindig – részletezte, hozzátéve a DK jelöltje, Nagy-Huszein Tibor például Csongrád megyében született, és ott is él, Békéscsabához semmilyen kötődése sincs, és szerinte csupán iderakták a baloldali összefogás nyakára. Nemrég egy kommentben például arról panaszkodott, hogy neki milyen sokba kerül a békéscsabai szállás és az utazás, és legszívesebben menne is haza, mert nagyon sok dolga van otthon – mondta baloldali riválisáról. – Sőt, a városi rádióban még azt is elismerte, hogy igazából kampányolni sem akar. Kocziha szerint sokatmondó, hogy az MSZP is kihátrált a DK-s jelölt mögül, a szocialisták nem kampányolnak, még az ajánlásgyűjtésben sem vettek részt, ugyanis megsértődtek, amiért a nyakukba ültették Nagy-Huszeint, vagyis a DK egyedül maradt a választókörzetben.

A csabai médiaviszonyokról Kocziha azt mondta, független sajtóról nem beszélhetünk. A 30 éve magántulajdonban levő televíziót elnyomja az önkormányzat által alapított Médiacentrum Kft., amelynek van nyomtatott sajtója, hírportálja és tévécsatornája is. Az egyik helyi kereskedelmi rádiót bekebelezte Andy Vajna, így az az extrém helyzet alakult ki, hogy Csabán két Rádió 1 is működik, így gyakorlatilag 0-24-ben szól a kormánypropaganda. Kocziha azt is élesen kritizálta, hogy a Békés megyei hírportál, valamint a hírlap a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks tulajdonába került, így ott is a kormánypropaganda megy.

 

Parlamenti terveiről szólva a Jobbikos képviselőjelölt asszony úgy fogalmazott, nyolc éve a szociális bizottság tagja a békéscsabai közgyűlésben, pedagógusként pedig az oktatás is nagyon fontos számára, így azon a területen tudna legtöbbet segíteni Magyarországon, Békés megyén és Békéscsabán. Úgy véli, az is probléma, hogy nagyon kevés a nő a törvényhozásban. „Szolidárisabb, együtt érzőbb lenne a magyar politika, mert egy nő egészen másként gondolkozik” – zárta interjúját a Jobbik jelöltje.

A Békéscsabát és környékét magába foglaló Békés megye 1. választókerületének politikai erőviszonyairól további információkat találnak a kireszavazzunk.hu és a taktikaiszavazas.hu weboldalon.

A Hír TV Frontvonal című műsorának a választókerülettel foglalkozó adását itt tekinthetik meg:

Meg kell állítani Békés megye elnéptelenedését és elöregedését!

Békés megye székhelyén, Békéscsabán 40 százalék feletti eredménnyel győzött Vantara Gyula, a Fidesz jelöltje 2014-ben. Békés megye 1. választókerülete képzeletbeli dobogójának második fokára a baloldali Miklós Attila állhatott fel, ő a szavazatok 27 százalékát söpörte be. A harmadik helyen végzett jobbikos Dévényi-Dabrowsky Géza a voksok 20 százalékát szerezte meg.

 

Megosztás