2024. április 16.
Los Angelesben fehérre kenik az utakat

Los Angelesben fehérre kenik az utakat

Nálunk előbb kátyúzni kellene :(

Tizenöt Los Angeles-i utcát festettek hófehér színűre a „Cool Pavement”, azaz a hűvös/klassz járda nevű innovatív kezdeményezés nevében. A világos, aszfalthoz hasonló anyag nem csupán az utakat hűti le, hanem a környező épületeket is.

Dél-Kaliforniában egyre tikkasztóbb az éghajlat a klímaváltozás következtében, ezért a fehér járdák mellett az aszfaltból készült utak is kezelésre szorulnak. A Cool Pavement kísérleti projekt részeként a sötét színű aszfaltra egy könnyű, szürke színű bevonatot raknak, ami kevésbé engedi felmelegedni a járdákat.

 

Az energiafogyasztást is csökkenti

Az eredmény pedig magáért beszél: az első hivatalos „hűvös vizsgálatot” a Jordán-sugárúton végezték, ahol a világosabb színű aszfaltos adalék 10 fokkal csökkentett a hőmérsékleten. A hűvösebb klíma nem csupán az itt lakók egészségét védi, de pénzt és energiát is lehet vele spórolni, hiszen a légkondícionálást is elég alacsonyabb fokozaton működtetni.

Számokkal talán jobban lehet szemléltetni a hőt árasztó utcák és sugárutak veszélyeit: az Egyesült Államokban a nyári melegben a járdák hőmérséklete elérheti a 48-67 fokot is, így a tíz fokos hűsítés sokat nyomhat a latban – számolt be a Lonely Planet.

 Kép: BSS Los Angeles

 

Megosztás