2024. április 18.
Ez a cső évi ötmilliárd liter ivóvizet termel a tengerből

Ez a cső évi ötmilliárd liter ivóvizet termel a tengerből

Az épületről készült képek alapján nehéz eldönteni, hogy vajon egy erőmű vagy egy művészeti installáció tárul a szemünk elé?

A kaliforniai Santa Monica partjaitól nem messze felhúzott lebegő test feladata, hogy tengervizet alakítson át édesvízzé. A csőnek nevezett alkotás egy 2016-os pályázat nyertese, melynek célja volt, hogy olyan édesvíz/elektromosság előállítására képes épületet tervezzenek, ami nem ronda. Ez elsőre tűnhet meglepőnek, de csak gondoljunk bele, hogy amikor nekünk kell hazánk látványosságait felsorolni, valamiért sose említjük meg a paksi atomerőművet, vagy a százhalombattai kőolaj finomítót. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az ipari létesítmények már-már hagyományos rondaságával számoltak le Kaliforniában.

 

Olcsóbb, környezetkímélőbb és hatékonyabb

A pályázatot egyébként egy csomagoló és élelmiszer feldolgozóiparban érdekelt kanadai mérnökcég, az Abdolazis Khalili és Társai nyerte. A deszalinálás megszokott módszerei azonban költségesek és nem mellesleg ezzel egyidejűleg nagy mennyiségű hulladék termelésével is együtt járt, ezért a kitűzött cél (nem ronda, de hasznos) újszerű megközelítést kívánt. Így jött a képbe a napelem alapú működtetés, ami nem csak olcsóbb, környezetkímélőbb, de nagyságrendekkel hatékonyabb megoldásnak bizonyult, mint mondjuk a fordított ozmózis – számol be a Futurism.

„Az elektromágneses szűrőberendezés egy izolált, elektromágneses mezőt képez a vizet keringető csöveken, ezzel elválasztva a víztől a sókat és a szennyeződéseket.” – áll a tervrajz ismertetőjében.

Az édesvizet csöveken keresztül viszik ki a partra, míg a megmaradt sósvizet még ott helyben visszaengedik a tengerbe. „A cső változást jelent a víz jövőjében” –nyilatkozták a mérnökök.

Megosztás