2024. április 19.
Betegre köthető, automata újraélesztőt gyártottak

Betegre köthető, automata újraélesztőt gyártottak

A Zoll vállalat termékének köszönhetően nem kell többé manuális újraélesztést végeznünk a betegen, hogy életben tartsuk: megteszi ezt helyettünk egy levegővel teli mechanikus zsák.

Mikor egy ember szíve megáll, másodpercek alatt kell cselekedni. A mellkasi kompressziós újraélesztés a mesterséges keringés fenntartásához és az oxigénellátás biztosításához szükséges. Az AutoPulse nevű hordozható, automata újraélesztő gép épp ezért életmentő újítás: a betegre kötve egy zsák felfújásával és leeresztésével helyettesíti az emberi kéz által végrehajtott ütéseket.

A gépezet addig „pumpálja” a pácienst, amíg orvosi segítség nem érkezik. Ez evakuálás közben vagy egy földrengés után, a törmelékek között sokszor az egyetlen  életmentő megoldás. Szűkös lépcsőfordulókban is életben tartja a beteget, a kis liftekben úgyszintén. Az újraélesztő gép automatikusan pumpálja a sérült mellkasát, és több mint tíz percig képes a kompresszió megismétlésére.

 

Az eddigi gyakorlatnál hatékonyabb

 Az AutoPulse nevű újraélesztőt kifejezetten azoknak a mentősöknek és sürgősségieknek fejlesztették ki, akik olyan helyszíneken dolgoznak, ahol az újraélesztés szinte lehetetlen. A zsákkal elért ütések ráadásul sokkal hatékonyabbak, mint a mentősök által végrehajtott mellkasi újraélesztés.

 A szerkezet 33 százalékkal jobb véráramlást biztosít a koszorúérnek, mint a mellcsonti ütések, aminek köszönhetően a spontán keringés is nagyobb eséllyel áll vissza a normális állapotába.

(via interestingengineering)

Megosztás