2024. április 19.
A ledes utcai lámpákat akár megfigyelésre is használhatja a kormányzat

A ledes utcai lámpákat akár megfigyelésre is használhatja a kormányzat

Amerikában kacsintgat a Nagy testvér, reméljük Tiborcz mással volt elfoglalva.

Több amerikai városban olyan ledes lámpákkal végzik a közvilágítást, melyekbe akár kamerák is beszerelhetők.

Az utcai lámpák eredeti funkciója, hogy megkönnyítsék az esti tájékozódást és kényelmesebbé, meg biztonságosabbá tegyék a városi életet. Azonban az újgenerációs ledes lámpáknak lehetnek kevésbé szimpatikus vonásaik is, például tartalmazhatnak elektronikus megfigyelőeszközöket.

 

Világító megfigyelőállomás

 A mára már Baltimore-t, San Diegót, Kansas Cityt bevilágító ledes lámpák ugyan nem megfigyelésre tervezték, ám az elhelyezkedésük és a bekötésük folytán tökéletesen megfelelnek arra, hogy kamerákat, vagy mikrofonokat rögzítsenek hozzájuk – írja a Futurism.

Ezt a kockázatot fokozza az is, hogy az USA sok városában egyáltalán nem illegális a lámpák kamerákkal való ellátása és ezt az adott vezetés úgy is törvényesen végrehajthatja, hogy arról nem tájékoztatja a lakosságot. Például az Oregon állambeli Portlandben most fognak felszerelni több mint 6000 ilyen ledes lámpát, és bár a helyi önkormányzat azt állítja, hogy egyelőre nem szerelnek kamerákat a lámpákba, ezt minden további értesítés nélkül, később megtehetik.

Persze ez csak egy lehetőség a kormányzat számára, amivel nem is biztos, hogy élnek, de mindettől függetlenül azért nem baj, ha eszünkbe jut, hogy talán nem csak a kínai kormány szereti a nagy testvért. De reméljük, Tiborcz István mással volt elfoglalva.

Megosztás