2024. április 18.
Dioptriák között ugráló kontaktlencsét gyártottak

Dioptriák között ugráló kontaktlencsét gyártottak

A világon első alkalommal olyan kontaktlencsét hoztak létre tudósok, ami képes a normális és a nagyított látás között mozogni. Az újítás óriási megkönnyebbülést jelenthet a retinális problémákkal küzdők számára.

A kontaktlencséknek egyetlen hibája van: nem tudják orvosolni az éleslátás legfőbb okozóját, a korral összefüggő makula-degenerációt. A kontaktlencsék csak a szem fókuszán javítanak, de a retinakárosodás ellenében tehetetlenek, a hosszú távú hordásuk pedig tovább ronthat a retina állapotán.

A projektet vezető svájci tudós és amerikai munkatársai épp ezért egy teleszkópos módszert alkalmazva olyan műanyag kontaktlencsét gyártottak, ami polimetil-metakrilát anyagának köszönhetően a „teleszkópos rendszert” egymilliméteres helyre be tudták zsúfolni. A tükrös felületekből álló rendszer tökéletesen rásimul a szemre, és két fajta funkciót is engedélyez viselője számára: a sima és a nagyított látást. A normál látás a lencse közepén valósul meg, a nagyított pedig a kontaktlencse szélénél, egy körgyűrűben.

 

Egy egyszerű 3D-s szemüveggel lehet váltani 

A teleszkóp a 2,8 szoros nagyításra is képes, a dioptriák közötti „kapcsoláshoz” pedig egy egyszerű 3D-s szemüveget módosítottak. A szemüveg polarizátorként működik, ami igény szerint a nagyított vagy a normál látásteret blokkolja.

A prototípust számítógépes modellezéssel tesztelték, ahol meglepve tapasztalták, hogy a nagyítás minden eddigi módszernél jobb minőségű képet eredményezett.

 

Vannak még bökkenők

A kontaktlencse piacra dobása előtt azonban nem árt pár dolgon finomítani: a projektvezető bevallása szerint a műanyag nem ereszti át a gázokat, így egyelőre nem alkalmas emberi használatra. A csapat várakozása szerint az év végéig már a klinikai tesztelést is megkezdhetik, így érdemes szemmel tartani a teleszkópos kontaktlencsék fejleményeit – írja a Forbes. com.

 

 

Megosztás