Ne hagyja ki a sonkaszobrászatot jövő hétvégén!
- Ország
- 2018.03.5
A hungarikumokat népszerűsítő gyulai fesztiválon mi is készíthetünk kolbászt.
Idén is a Kolbász- és sódarmustrával indul a gasztrokulturális fesztiválok szezonja Gyulán. A rendezvényre március 16-18. között várják a közönséget a várkertben.
A rendezvény célja a minőségi magyar húsipari ételek, hungarikumok népszerűsítése. A télbúcsúztató fesztivál egyben a termelők szakmai versenye és vására is. A megnyitó napján megemlékeznek az idén 150 éves gyulai húsiparról is.
A sódar német eredetű szó, jelentése: sonka a disznó mellső lábából, füstölt lapocka, oldalas. Az igazi sódar formás, vörös színű, omlós, füstölt ízű és illatú hús – írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
A programot idén is színesíti sonkasaccolás, sonkaszobrászat, hentes- és ételbemutató, valamint látvány disznóvágás. Március 17-én, szombaton a Gyulahús Kft. válogatottja kolbászkészítő versenyre hívja ki a megméretést vállaló csapatokat.
Kézműves vásár és vidámpark mellett számos koncert is várja majd a közönséget. Pénteken például Hevesi Tamás és Galambos Lajos, szombaton a Wellhello, valamint helyi tehetségek, köztük a The Whatevers, a Synema és a Chain Bridge Pop, vasárnap pedig Papp Rita és Bodnár Attila, majd a 100 Folk Celsius együttes lép fel.
A fesztivál belépődíjas, de vasárnap a nyitástól délig ingyenesen látogatható.