Több mint 850 párlatot kóstolnak meg
- Mozaik
- 2018.04.5
A Brillante 2018 Pálinka és Párlatversenyre beérkezett szeszes italokat 20 pontos bírálati rendszerben értékelik. Megvizsgálják a termék textúráját, ízét, illatát, gyümölcsös karakterét és az utóérzet harmóniáját is.
Több mint 850 párlattal jelentkeztek a 19. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőprogramjaként nevezett Brillante 2018 Pálinka és Párlatversenyre. A szeszes italok kétnapos szakmai értékelése csütörtökön kezdődött meg a békéscsabai Panoráma Hotelben. A versenyre idén három kategóriában nevezhettek a versenyzők. A zsűri a bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék párlatait, pálinkáit bírálja el – írta a behir.hu.
Legtöbben vilmoskörte, birs, szilva és barack párlatokkal neveztek a megmérettetésre. A szakmai zsűrinek a 850 benevezett pálinka közül kell kiválasztania a legjobbakat. A magas nevezési szám bizonyítja azt, hogy a verseny országos szintűvé nőtte ki magát az elmúlt években – hangsúlyozta Varga-Bora Tímea, a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője. A versenyre Békés megyén kívül több településről is neveztek, többek között Budapestről, Miskolcról, de még Szerbiából és Romániából is.
A zsűri 20 pontos bírálati rendszerben értékel, ahol megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást, az utóérzet harmóniáját is pontozzák.
A 25 tagú zsűrinek rengeteg párlatot kell megkóstolnia. Idén a három kategóriában nyolc fődíjast jelölnek majd ki.
Az eredményhirdetés a kereskedelmi versenyben résztvevőknek Gyulán, a Városháza dísztermében lesz április 28-án 13.30-tól, a bérfőzetők és magánfőzők névsorát pedig a Gyulai Pálinkafesztivál nagyszínpadán április 28-án 16.30-tól hirdetik ki.