2025. július 17.
A baracké lesz a főszerep a Gyulai Pálinkafesztiválon

A baracké lesz a főszerep a Gyulai Pálinkafesztiválon

Kóstolta már az aszalt kajszibarackos bonbont vagy a barackpálinkás fagylaltot? Április utolsó hétvégéjén megteheti.

A Gyulai Pálinkafesztiválra készül el a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala. Az április 27-30. között tartandó rendezvényen pálinkaverseny, gasztrobemutatók, konferencia és koncertek is lesznek - közölték a szervezők kedden sajtótájékoztatón.

Bora Imre főszervező elmondta, hogy április 28-án, szombaton az Almásy-kastélyban a Barack a konyhában elnevezésű gasztronómiai kísérőrendezvényen barackpálinka felhasználásával készült ételeket és desszerteket állítanak elő az érdeklődők számára neves szakemberek, Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács és Balogh László mestercukrász, a gyulai Kézműves és a Százéves Cukrászda, valamint a Cadeau Bonbon Manufaktúra tulajdonosa. Prohászka Béla kifejtette, hogy 12 féle barackból készülhet pálinka, amely kacsa- és libamájhoz, gyümölcsleveshez, szárnyas ételekhez, valamint pácalapanyagként vadhúsokhoz is remekül illik. Balogh László elmondta, hogy aszalt kajszibarackos bonbonnal, újfajta barackos süteménnyel, továbbá barackpálinkás fagylalttal készülnek a fesztiválra - írta az MTI.

Bora Imre kiemelte: vasárnap hagyományteremtő szándékkal elkészül a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala. Korábban több mint tíz magyarországi és határon túli kereskedelmi főzdét kerestek meg, hogy küldjenek a barackpálinkájukból, ezekből szakemberek készítik el a közös nedűt. A különleges pálinkát sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként.

A főszervező elmondta, idén is meghirdették a Brillante versenyt, amelyre idén 850 mintát neveztek. Az egyre magasabb minőségű pálinka- és párlatkészítést jelzi, hogy száznál több aranyérmet ítéltek oda - jegyezte meg. A díjakat szombaton adják át a legjobb versenyminta, legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlat, legeredményesebb magán- és bérfőző, valamint bérfőzde kategóriában, továbbá kiosztják a Brillante - 2018 legjobb kereskedelmi pálinkája és a legjobb kereskedelmi főzde címeket.

Pénteken szakmai konferenciát is szerveznek, amelyen egyebek mellett a fogyasztási szokásokról, az eredetvédelemről, a magánfőzésről és a lepárlás technikai újdonságairól adnak elő kutatók és szakmabeliek.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló elmondta, hogy a magyar pálinka csaknem 700 éve létezik, Gyulán báró Harruckern János György alapította 1731-ben az első főzdét. Az 1800-as évek közepén 10 ezernél több főzde létezett Magyarországon. Napjainkban a kereskedelmi egységekben mintegy 140 gyártó évi 3 millió liter pálinkát készít.

A belépődíjas rendezvényen több mint 20 kiállító százféle termékét lehet megkóstolni. Esténként koncertekre, valamint családi programokra kerül sor. Fellép mások mellett a Magna Cum Laude, a P-Mobil, a Republic, a Szabó Balázs Bandája és Oszvald Marika is.

A részletes programot a fesztivál honlapján lehet megtekinteni.

Megosztás

Bemutatkozott az új Fiat Grande Panda

Hello Mozaik

Bemutatkozott az új Fiat Grande Panda

  • 2025.07.2

A Fiat hivatalosan is bemutatta a Grande Pandát, amely merész újraértelmezése az ikonikus 1980-as Panda modellnek. Az új generáció retrós formavilággal, tágasabb belső térrel, újrahasznosított anyagokkal és környezetbarát hajtáslánccal érkezik – mindezt a Panda szerethető, játékos karakterével ötvözve.

 

Nemzetközi szinten csökken, itthon nő a pezsgőfogyasztás

Hello Mozaik

Nemzetközi szinten csökken, itthon nő a pezsgőfogyasztás

  • 2025.06.23

A pezsgő mindig is a luxus szimbóluma volt, amelyet az ünnepléshez és különleges alkalmakhoz kötöttünk. Azonban a legújabb globális trendek és a piacok változásai azt mutatják, hogy a pezsgőfogyasztás világszerte és Magyarországon is új irányt vehet. Merre tart a pezsgő iránti kereslet a piacon? Az Esterházy Pezsgőgyár körképe.