2024. április 28.

Szerdán mutatják be a Micimackót a békéscsabai Jókai Színházban

Az előadás egyértelműen a könyvre épül, mondanivalóját filozófiai tartalommal szeretnék kiegészíteni. A darabot nem csak gyerekeknek szánják, hanem a felnőtteknek is.

A mesejátékot rendező Tege Antal Milne klasszikusát vette alapul, amely Karinthy Frigyes fordításában jelent meg, majd Karinthy Ferenc alkalmazta színpadra. A mesét Róbert Gida szobájában játsszák a darabban, ahol egyebek mellett nagyméretű ceruzák és egy óriási, négyméteres könyv lesz a díszlet. Utóbbit az előadás során lapozzák is, ezzel is szeretnék elérni, hogy a gyerekek ne csak a rajzfilmet nézzék meg, hanem a mesét is olvassák el – mondta a rendező az MTI-nek.

Az eredeti műben szereplő dalszövegeket Vitéz László zenésítette meg, amelyeket a capella adnak elő. A próbák során szerették volna a mese mondanivalóját filozófiai tartalommal kiegészíteni, ezért a rendezéshez Tege Antal felhasználta John Tyerman Williams Micimackó és a filozófusok című művét. Ez főként a színészeket segítette, hogy könnyebben megtalálják a karakterüket.

Róbert Gida karakterének megformálására a színház szereplőválogatást hirdetett, a felhívásra húsz 8-12 éves fiú jelentkezett, akik közül Nyul Zoltán Bencét és Cazac Itai Liort választották ki. A rendező szerint könnyű volt a gyerekekkel dolgozni, mert nagyon tehetségesek.

Tege Antal szerint a mű olyan örök emberi értékeket mutat be, mint a barátság és a szeretet, ezért nemcsak gyerekeknek szánják az előadást, hanem felnőtteknek is.

A jelmezeket Kiss Kata tervezi, aki elmondta, fontos volt számára, hogy ne állatokat, hanem emberi tulajdonságokat jelenítsen meg. Minden jelmez plüss anyagból lesz, hogy a gyerekek még közelebb érezzék magukhoz a figurákat. Róbert Gida jelmeze a régebbi koroknak lesz megfelelő.

A főszereplő Micimackót Gulyás Attila  alakítja, mellette Szabó Lajos, Katkó Ferenc, Hodu József, Nagy Erika, Fehér Tímea, Gábor Anita és Csomós Lajos láthatóak a színpadon.

A két gyerekszínésszel, a főszereplővel és a rendezővel a Behir beszélgetett a darabról és Micimackóhoz fűződő kapcsolatukról.

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.