Megnyitották a tavaszt a kihajtási ünneppel Hortobágyon
- Kultúra
- 2018.05.2
Idén nyáron 393 bivaly, 2742 szürkemarha, 250 ló és 1520 rackajuh legel a hortobágyi pusztán; hozzájuk csatlakozott a nemzeti park 776 rackája.
Kánikulai melegben rendezték meg Hortobágyon szombaton a puszta tavasznyitó rendezvényét: a világörökségi napot, a Szent György-napi kihajtási ünnepet és a kézműves vásárt.
A Hortobágyi Nemzeti Park, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. és a település önkormányzata a Szent György-napi kihajtási ünnephez kapcsolódva az idén már második alkalommal tartotta meg a kézműves vásárt, és a Világörökségünk, a puszta napja elnevezésű rendezvényt, amelynek a díszvendége ebben az évben egy másik magyar világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Bencés Apátság volt.
Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az egész napos rendezvény ráirányítja a figyelmet a pusztára, mint világörökségi helyszínre.
Hozzátette: a néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek fogadása vagy a juhbemérés is.
Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője a kihajtási ünnep kapcsán megjegyezte: a gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon kiemelkedően fontos a Szent György-napi kihajtási ünnep, ahol a pásztorokkal és állatokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.
A hagyományokhoz híven szombaton a kilenclyukú hídon áthajtották a jószágokat, átvonultak a csergető csikósok, a híres pusztaötös, miközben a híd lábánál legelészett a szürkemarha gulya.
Medgyesi Gergely Árpád tájékoztatása szerint 393 bivaly, 2742 szürkemarha, 250 ló és 1520 rackajuh legel az idén nyáron a hortobágyi pusztán, hozzájuk csatlakozik a nemzeti park 776 rackája.
A puszta napján a híres hortobágyi csárdában hamisítatlan pusztai ételeket: szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült fogásokat kínáltak a vendégeknek. A vásártéri kézműves forgatagban pedig egyebek mellett bioételekkel, bioborokkal, különféle kézműves termékekkel és színes programokkal várták a látogatókat.