2024. május 2.
Kiállítás nyílt a magyar gyerekeket befogadó belga akcióról Debrecenben

Kiállítás nyílt a magyar gyerekeket befogadó belga akcióról Debrecenben

Az 1920-as évek közepén, egy nemzetközi humanitárius program keretében több mint 20 ezer magyar kisgyereket fogadtak be néhány hónapra belga családok; a második világháború után a történet megismétlődött.

A kis magyarok - Belga-magyar gyermekmentő akciók 1923-1927 és 1946-1948 címmel nyílt kiállítás csütörtökön a debreceni flamand-holland kulturális fesztivál keretében a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

A két hétig nyitva tartó tárlat nyolc poszteren és két eredeti filmhíradó-felvétel vetítésével mutatja be az első és a második világháborút követő időszakokat, amikor majdnem minden flamand településen élt néhány „kis magyar”, ahogyan a vendéglátóik nevezték a hazájuk nehéz viszonyai közül néhány hónapra kikerült gyerekeket.

Mary-France André, a Belga Királyság magyarországi nagykövete felidézte, hogy az első világháborúban a legártatlanabbak, a gyerekek szenvedtek a legtöbbet, ezért a különböző országok, köztük Belgium, segélyakciókat szerveztek számukra.

Az 1920-as évek közepén, egy nemzetközi humanitárius program keretében több mint 20 ezer magyar kisgyermeket fogadtak be néhány hónapra belga családok - emlékeztetett a nagykövet, megjegyezve, hogy a második világháború után a történet megismétlődött.

Krakomperger Zoltán, a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye irodaigazgatója a megnyitón a gyermeki lelkületről beszélt, amely engedi, hogy segítsenek rajta, de ehhez kellenek olyan felnőttek is, akik hasonló lelkülettel segítenek is. „Szóval és tettel segíteni a bajbajutottak nyomorúságán, ezt megtehetjük ma is” - tette hozzá.

Mazsu János, a debreceni önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a háború után nehéz helyzetben élő gyerekek befogadása kapcsán a szolidaritást és a gyűlölet elutasítását nevezte az egyik legfontosabb erénynek.

Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója szerint a keresztény könyörület és az európai humanitás mutatkoztak meg akkor, amelyek Európa közös értékei.

A kiállítást megnyitó Hajtó Vera történész, a tárlat társkurátora felidézte, hogy az 1920-as és 1940-es években a Magyar Országos Gyermekvédő Liga szervezésében Belgiumban, Hollandiában, Angliában és Svájcban voltak magyar gyerekek, hogy az új környezetben megerősödve térhessenek vissza családjukhoz Magyarországra.

 

(A kép illusztráció.)

Megosztás