Elmaradhat a brüsszeli pofon | Hello
2024. április 27.
Elmaradhat a brüsszeli pofon

Elmaradhat a brüsszeli pofon

A hosszú hétvégét követően visszatértünk a küzdelmes hétköznapokba, küszöbön álló iráni-izraeli háború, meghátráló Unió, nemzetközi és hazai sajtószemlénk következik.

Bár a Magyar Időkben még a Brüsszel által korábban beígért támogatások befagyasztásával kapcsolatosan pénzügyi terrorról írnak, ám a jobban értesült sajtótermékek (Origo, Portfolio) lengyel forrásokra hivatkozva már arról beszélnek, hogy az Unió lemondott erről a szándékáról. A gyors visszakozás oka abban rejlik, hogy hamarosan tárgyalják a 2021-2027-es időszak költségvetését és mivel az EU-ban jelenleg érvényes jogszabályok szerint ebben csak egyhangú döntés születhet, így az elsősorban Lengyelországnak és Magyarországnak szánt fegyelmező lépés maga után vonta volna a két ország vétóját a költségvetési vitában, amivel hosszú időre megbéníthatták volna az Unió gépezetét.

 

Megint balhé van a Közel-Keleten

Amerikai kormányzati források szerint a szíriai Hamában hétfőn lezajlott légicsapást izraeli gépek követték el. A támadás áldozatai között több tucat, Aszad elnök oldalán küzdő iráni katona is található – számolt be az esetről az NBC. A hírcsatornának nyilatkozó amerikai potentátok komoly esélyt látnak egy küszöbön álló izraeli-iráni háborúra, melyet arra alapoznak, hogy Teheránnak a térségben végrehajtott csapatösszevonásai indokolatlanul meghaladják azt a mértéket, amekkorára a szír polgárháborúban amúgy komoly szerepet vállaló síita köztársaságnak szüksége volna. Az sem lehet véletlen, hogy a többek által Izraelnek tulajdonított légicsapással egyidejűleg Benjámín Netanjáhú titkosszolgálati forrásokra támaszkodva bejelentette, hogy Irán hazudott a világnak, amikor azt állította, hogy az atomprogramja nem katonai jellegű – írja a Times of Israel. Az amerikai és izraeli állásponttól természetesen homlok egyenesen eltér az orosz Russia Today értelmezése. Az orosz hírportál az elhangzott vádakkal szemben arra világított rá, hogy a mai napig a térség egyetlen hivatalos atomhatalma Izrael, továbbá Netanjáhú bejelentését kardcsörtetésnek minősítette és szembeállította az izraeli miniszterelnök azon megszólalásával, miszerint ő nem keresi a háborút Iránnal.

(A támadás után készült műholdas felvételt a Times of Israel közölte) 

Megosztás