2024. május 2.
Meg kell oldani az alapellátást, a várólisták csökkentését

Meg kell oldani az alapellátást, a várólisták csökkentését

Az orvosok elöregedése és külföldre távozása, valamint alacsony bérezése a háziorvosi rendszer összeomlásával fenyeget. A várólisták hossza pedig mind műtéti, mind diagnosztikai oldalon évtizedes tetőponton vannak. A megoldás nem várhat tovább.

Az egészségügy problémás helyzete már-már közhelyszámba megy, mégsem lehet eleget beszélni róla. Hiszen mindannyiunk egészsége ennek az alrendszernek működésétől függ. Ismert, a háziorvosi alapellátásban óriási hiányosságok vannak: szakmai tanulmányok szerint 1 éven belül 2200 doktor fog hiányozni a rendszerből, aminek oka a drasztikus orvoselvándorlás, az orvostársadalom elöregedése, illetve az egészségügyben dolgozók méltatlanul alacsony bérezése.

A kórházi várólisták hossza pedig csúcsokat döntöget. 2017. október elején 27 962 beteg várt valamilyen műtétre, egy hónappal korábban még 813-mal kevesebben szerepeltek ezen a listán. Gerincstabilizáló, térdprotézis- és csípőprotézis-műtétre 300-350 napot kell várni. Diagnosztikai vizsgálatunkra is hónapok múlva kerülhet sor: a megfelelő eszközök alacsony száma miatt CT-re, mammográfiára, ultrahangra csak 2-4 hónapos várakozást követően juthatunk el.

Ezeknek a hiányosságoknak a sürgős megoldására hívta fel a figyelmet Békésen a szakrendelőknél tartott sajtótájékoztatóján Samu Tamás Gergő, a Jobbik szarvasi központú választókerületének képviselőjelöltje. A jobbikos jelölt szerint a legfontosabb, hogy mindenki számára elérhető legyen az alapellátás. Ennek érdekében a Jobbik nevében azt ígérte, különböző ösztöndíjprogramokkal töltik majd fel a háziorvosi körzeteket.

A várólisták hosszának csökkentését szintén kiemelt feladatuknak nevezte, hiszen a mostani helyzet súlyosbítja a betegségeket – mondta az ellenzéki politikus, majd hozzátette, hogy ezt a célt a prevenció erősítésével és a diagnosztikai eszközök kapacitásának, illetve számának növelésével éri majd el az első Jobbik-kormány.

 

 

 

Megosztás