2024. április 16.

Jöhetnek a kínai elektromos Minik

2020-ra az elektromos autók értékesítésének el kell érnie a 2 milliót a kínai piacon.

A BMW csoport megegyezett a Great Wall Motors kínai céggel a Mini autók elektromos változatának gyártásáról az ázsiai országban. A kínai vállalat közleménye szerint a következő hónapokban közösen keresnek helyet az autógyár építéséhez. A Great Wall Kína legnagyobb városi terepjáró (SUV) gyártója.

A BMW alig néhány nap alatt tető alá hozta a megállapodást, sietsége nem véletlen. Kína ugyanis 2019-től szigorú kvótát vezet be az „új energia járművek” (New Energy Vehicle, NEV) gyártására és értékesítésére. Eszerint jövő évtől a gyártóknak eladásaik legalább 10 százalékát NEV modellekkel kell teljesíteniük és az arány évről évre fokozatosan emelkedik. A NEV modellek értékesítésének a kínai autópiacon 2020-ra el kell érnie a 2 milliót – tájékoztatott az MTI.

Kínában tavaly 777 ezer elektromos és hibrid autót (NEV) értékesítettek, ami jelentős, 53,5 százalékos növekedés 2016-hoz képest.

Kína a BMW vezető piaca, ahol tavaly közel 372 ezer autót adott el, amiből 35 ezer Mini volt. Ezzel a márka negyedik legnagyobb piaca volt a kínai.

Megosztás