2023. december 2.

Fejlesztés miatt három hónapra leáll az egyik orosházi üveggyár

Az új kemencével csökken a gyár károsanyag-kibocsátása és kevesebb energiát is használnak fel.

Húszmillió euróból építenek új kemencét az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. orosházi gyárában. A beruházás várhatóan május elejére fejeződik be. Az ilyen kemencéket 12-15 évente fel kell újítani, az orosházi 2003 óta folyamatosan üzemelt. Az újabb technológia alkalmazásával csökken a károsanyag-kibocsátás, és az új kemence kevesebb energiát használ majd fel. A fejlesztés során felújítják a formázó és a minőségellenőrző gépeket is - tájékoztatta Ördögné Papdi Zsuzsanna, a cég HR-vezetője csütörtökön az MTI-t.

A beruházás költségeit saját forrásból fedezi a cég, de a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 12 éves időszakra vonatkozó adócsökkentést nyertek  el - cserébe 25 személy foglalkoztatását vállalták a következő 5 évben.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. évente 110 ezer tonna befőttesüveget és üvegpalackot gyárt. A várhatóan három hónapos leállás alatt mintegy 28 ezer tonnával csökken a termelés, aminek csak egy kis részét hozza vissza az indulás utáni hatékonyabb gyártás. A cég a termeléskiesést betervezte a költségvetésébe. A leállás alatt a gyárban foglalkoztatott 230 dolgozó körülbelül kétharmada karbantartási munkákat lát el, tíz mérnök külföldi képzéseken és tréningeken vesz részt az új technológia elsajátítása érdekében, többen pedig a szabadságukat töltik a leállás alatt.

Az amerikai O-I társaság, mint a világ egyik vezető csomagolóüveg gyártó vállalata a világ 23 országában, 78 gyáregységében gyárt különböző csomagolóüvegeket a konzervipar, a szeszipar, a söripar, a borászatok, az üdítőital-ipari vállalatok, valamint a gyógyszeripar számára. A cég világszerte 27 ezer embert foglalkoztat. 2017-ben 6,9 milliárd dolláros nettó forgalmat bonyolított le. Több mint 49 ezer megrendelőjük van 86 országban.

Az európai központ Svájcban van. Magyarországon 1995 óta van jelen a cég.

A magyarországi cég a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2016-ban 475,6 millió forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 262,2 millió után. Az árbevételük 7, 2 milliárd forint volt.

Megosztás

Tervezett intralogisztikai folyamatok mint tartós befektetés

Hello Gazdaság

Tervezett intralogisztikai folyamatok mint tartós befektetés

  • 2023.03.20

Míg az e-kereskedelem volumene egészen két évvel ezelőttig egyenletesen növekedett, a 2020-as és 2021-es világjárvány miatti lezárások jelentősen felgyorsították az online kereskedelemre való átállást, és megváltoztatták a világ vásárlási szokásait. A QLM piaci kitekintése.