2024. április 18.
Ez volt a lényeg a 33. héten

Ez volt a lényeg a 33. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Oroszország jelentette be először, hogy engedélyezte egy COVID-19 elleni vakcina forgalmazását. A Szputnyiknak keresztelt oltást január elején tervezik bevezetni, de máris egymilliárd darabra érkezett megrendelés a világból. Szakértők aggodalmukat fejezték ki, mert attól tartanak, hogy Putyin az országa hírnevét az emberek biztonsága elé helyezi azzal, hogy egy ebolára fejlesztett gyógyszer használatát úgy engedélyezik az orosz hatóságok, hogy a 3-as tesztelési fázis kimarad törzskönyvezés előtt.

Eközben látványosan megugrott a koronavírusos esetek száma több európai országban. A közvetlen környezetünkben Ukrajnában a legrosszabb a helyzet, ahol 19.188 fertőzöttet tartanak számon.  Ausztriában 2066, Horvátországban 1311, Szlovákiában pedig 509 volt a múlt héten a regisztrált esetek száma. Az Egyesült Államok és Brazília után továbbra is Indiában betegszenek meg a legtöbben.

A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 13,5%-kal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A gazdasági visszaesést elsősorban az magyarázza, hogy a járvány elleni védekezés drasztikusan visszavetette a gazdasági aktivitást. Az eurózónában az előzetes adatok szerint 15%-os, vagyis a hazainál nagyobb volt az éves alapú gazdasági visszaesés.

Joe Biden és az általa választott alelnökjelölt Kamala Harris először jelentek meg együtt a nyilvánosság előtt, magyar idő szerint szerda éjjel. Az USA első színes bőrű női alelnökjelöltje a tőle megszokott érzelmes beszédet tartott, amiben történelmi jelentőségűnek nevezte a novemberi elnökválaszt, és összefogásra buzdított a Trump-korszak lezárására.

A MÁV és a rendőrség közös akciójában 5 héten keresztül fokozottan ellenőrzik a Balaton körüli vasúti átkelőket. Az akció keretében elsősorban a síneken áthajtó járművek sebességét mérik.

Szokatlan szerepben tűnt fel Kiss Ramóna, Kautzky Armand, Kovács András Péter és Kabát Péter a múlt héten: a négy híresség Vizy Márton videoklipjében látható. Az Én, József Attila musical zeneszerzője az új dallal ahhoz az életérzéshez kapcsolódik, amelyet 2020-ban mindannyian átéltünk, amikor életünk a világjárványhoz kapcsolódóan határozottan átalakulni kényszerül.

A hét száma: 1700
Ennyi fajt veszélyeztethet a Mauritius partjainál júniusban zátonyra futott japán teherhajó, amely szombaton kettétört, és bár korábban azt állították, hogy már minden gázolajat kiszivattyúztak belőle, a roncs újra szennyezi a 800 féle halnak otthon adó eddig érintetlen tengeri rezervátumot.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.