2024. április 29.
Ingyenes nyelvvizsga programmal a diplomákért

Ingyenes nyelvvizsga programmal a diplomákért

A főiskolások és egyetemisták közel 20 százaléka nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája. Ezen szeretnének segíteni az idén életbe lépő ingyenes nyelvvizsga programmal.

Idén már nemcsak az első, hanem az újabb sikeres nyelvvizsgák díját is megtérítik, ami sokak számára meghozhatja a vizsgázókedvet.

Körmendy Éva, a salgótarjáni ILS/Katedra Nyelviskola igazgatója elmondta, hivatalosforrások szerint a végzős egyetemisták és főiskolások közel húsz százaléka nem tudja átvenni a diplomáját, mert nem rendelkezik nyelvvizsgával, holott befejezték tanulmánya­ikat a felsőoktatásban. Ez pedig a munkaerőpiacon is hátrány számukra - írja a nool.hu.

Hozzátette: érdemes már a lehető legkorábban megpróbálni a nyelvvizsga megszerzését, 2020-tól ugyanis a felsőoktatásba se lehet majd bekerülni középfokú nyelvvizsga, vagy emelt szintű nyelvi érettségi nélkül.

A tapasztalat szerint azonban az utóbbi években fokozatosan csökkent a vizsgázók száma.

Hogy ez a helyzet változzon, a következő három évben évente hozzávetőleg hárommilliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre a sikeres nyelvvizsgák számának növelésére. Ennek köszönhető az is, hogy immár a második nyelvvizsga megszerzése is ingyenes, ez a támogatás 35 év alatt igényelhető, kizárólag a 2018. január elseje után letett vizsgákra.

A kedvezmény a komplex, valamint az egyesíthető írásbeli és szóbeli részvizsgákra, az általános és a szaknyelvi vizsgákra érvényes, de a honosításra is.

A visszaigényelhető támogatás összege maximum 34.500 forint. 

 

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.