2024. április 28.

Békéscsaba idén 10 millió forintot költ kóruszenei eseményekre

2018-ban a békési megyeszékhelyet választották a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központjául, mert itt él a legnagyobb evangélikus közösség Magyarországon.

Békéscsaba lesz az idén május 15-20. között zajló Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központja. A Filharmónia Magyarország fesztiválja 2018-ban az evangélikus egyházzenét állítja középpontba.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvény szerdai, békéscsabai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azért választották a békési megyeszékhelyet a rendezvény központjául, mert itt él a legnagyobb evangélikus közösség Magyarországon. Az alföldi város mellett Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Nyíregyházán, valamint egy program erejéig Mezőberényben is rendeznek hangversenyeket – írta az MTI.

A fesztivál központi témája idén Johann Sebastian Bach művei,  a rendezvény kiemelt fellépője lesz a German Brass rézfúvós zenekar, valamint a Cantores Minores, a Helsinki Evangélikus Püspökség fiúkórusa.

Az Egyházzenei Fesztivál nyitánya május 15-én a budapesti Mátyás-templomban lesz, ahol a German Brass Bach műveiből összeállított műsora hangzik el. Az együttes ezt követően Debrecenben, majd május 17-én a szegedi Dómban lép fel. A Cantores Minores fiúkórus több városban is hallható lesz, Pécsett, Békéscsabán és Nyíregyházán is koncerteznek a Budapesti Vonósokkal közösen.

Békéscsabán a kórus mellett május 18-án a világ legkeresettebb csellistájaként számontartott Várdai István, valamint Fejérvári Zoltán, a 2017-es Montreáli Nemzetközi Zongoraverseny győztese ad koncertet. Egy nappal később a Lutheránia Ének- és Zenekar Luther-énekeket és feldolgozásokat játszik az evangélikus kistemplomban. A fesztivál zárása is Békéscsabán lesz május 20-án, egy ünnepi istentisztelet keretében.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a rendezvény során mindig szerveznek kurzusokat is, idén Finta Gergely orgonaművészt és Ittzés Gergely fuvolaművészt kérték fel. Ők ketten hangversenyt is adnak a mezőberényi evangélikus templomban május 16-án.

Túriné Kovács Márta, a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális osztályvezetője elmondta, hogy Békéscsaba idén mintegy 10 millió forintot áldoz kóruszenei eseményekre, az egyházzenei fesztivált 1 millió forinttal támogatják. Hozzátette, hogy zajlik az evangélikus nagytemplom felújítása, Magyarország legnagyobb evangélikus templomában  októberben - Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából - egy 300 tagú kóruszenei estet terveznek.

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivált idén negyedik alkalommal rendezik meg. Először a bizánci egyházzenére fókuszáltak, akkor Nyíregyháza volt a központ. Pécsett a római katolikus, tavaly pedig Debrecenben a református egyházzene adta a fesztivál témáját.

A részletes programok a fesztivál oldalán találhatóak meg.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.