2019. június 24.
Színházi gálaműsorral kezdi az ünneplést Békéscsaba

Színházi gálaműsorral kezdi az ünneplést Békéscsaba

Szombaton indul a Békéscsaba 300 programsorozat. A település újratelepítésének 300., várossá válásának 100. évfordulóját ünnepli.

Az ünnepi eseménysorozat szombaton indul a Jókai Színházban, ahol gálaműsorral kezdődik az egész évben zajló programsorozat.

Seregi Zoltán színházigazgató, a produkció rendezője az MTI-nek elmondta, hogy felújítják és némileg átalakítják a Gulyás Levente által szerzett az Ajtók kitárulnak című előadást, amely az öt éve nyílt Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) avatójára készült. A szöveget Szente Béla, a CSAKK igazgatója írta, az előadásban közreműködik Szalóki Ági, Szokolay Dongó Balázs, az Alföld Quartet, a Calandrella Kamarakórus, a Berbécs Zenekar és a Belencéres Néptáncegyüttes. Az est második részében az Egyesült Államokban élő zongoraművész, Tóth Péter ad koncertet, egyebek mellett Bach, Bartók, Kodály és Liszt művekből válogat.  Lesz diavetítés is, amellyel végigkövethetők a 300 év fő eseményei. Ünnepi beszédet mond Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár.

Az évforduló apropóján az önkormányzat július 7-8-án fesztivált szervez, amelyen a Szent István téren felidézik, hogy 1718-ban miként érkeztek a szlovák telepesek Csabára, hogyan választották ki lakhelyüket. A programot Tege Antal színművész rendezi. Augusztus 20-án felavatják az új Szent István-szobrot a főtéren. A záróünnepség október végén lesz, amikor ünnepélyesen felszentelik a felújított evangélikus nagytemplomot. A rendezvényen a Békéscsaba kórusaiból alakult 200 fős, alkalmi városi kórus, valamint egy száztagú zenekar ad hangversenyt.

Békéscsabát - régebbi nevén Csabát vagy Nagy-Csabát - az 1332-1337-es pápai tizedjegyzékben említik először. A 17. században, az Oszmán Birodalom ellen folytatott felszabadító harcok során néptelenedett el. Az új kutatások szerint lakossága nem pusztult el teljesen, inkább elmenekült. A gyulai rácok 1703-ban felégették a falut. A források Csabát lakatlan helyként említik 1715-ben. Az újratelepítés Harruckern János Györgynek köszönhető, aki a török elleni harcokban való részvételéért jutalmul megkapta Békés vármegye nagyobb részét. Döntően evangélikus szlovák parasztokat telepített le. A város ma is a szlovákság egyik kulturális központja. A telepesek jellemzően Nógrád, Gömör és Hont vármegyéből érkeztek. A sok szabad földnek, valamint a természetes népszaporulatnak köszönhetően rövid idő alatt megháromszorozódott Csaba lakossága, 1847-re a az ország húsz legnagyobb települése között volt, népessége elérte a 22 ezer főt.

Megosztás

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Hello Kultúra

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Kiszolgáltatott, szeretnivaló lény érkezik a Földre az űrből, összebarátkozik egy kamaszlánnyal, és együtt indulnak új kalandok felé. Aki a homlokára csap, és azt mondja, hogy ez akár az ET sztorija is lehetne, az jól asszociál.

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

Hello Kultúra

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

A párszi vallású, indiai családban felnövő, majd szupersztárrá és milliók ikonjává váló fiú megformálására egy törékeny egyiptomi származású srácot választottak, akit azelőtt szinte csak sorozat és karakter szerepekben láthattunk. Mindenkiben megállt az ütő, és nemcsak a Queen rajongók aggódtak az év filmje miatt.