2024. május 15.
Túl az Elioson: Tiborczék Amerikában is korrupciós botrányt csináltak

Túl az Elioson: Tiborczék Amerikában is korrupciós botrányt csináltak

Akár 1  milliárd dollárra is bírságolhatják Amerikában a Microsoftot, mert viszonteladóik jelentősen túlárazva adták szoftvereiket a kormányzati háttérintézményeknek, például a NAV-nak. Az ügy hazai vonatkozásában felmerül Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak, valamint az ő testvérének, Péternek a felelőssége. Utóbbi az adóhatóság Informatikai Fejlesztési Főosztályát vezette, azóta pedig mindketten az egyik viszonteladó beszállítójaként működő céget irányítják.

Óriási bírságot kaphat Amerikában a Microsoft, mert viszonteladói túlszámlázva, olykor fölöslegesen adtak el szoftvereket kormányzati intézményeknek. Az ügy decemberben pattant ki, akkor a 24.hu írt arról, az amerikai cég magyar leányvállalatánál belső vizsgálat indult, amelynek nyomán a Microsoft szerződést bontott a legnagyobb hazai viszonteladóival, két vezetője pedig távozott a cégtől.

A napi.hu nemrég arról írt, hogy a vizsgálatban az amerikai igazságügyi minisztérium, az FBI és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) is részt vesz. A napi.hu a NAV-ot és az ORFK-t nevezte meg a szoftverügyletek érintettjeként.

A Népszava úgy tudja, az eljárás folytatódik, és a korábban becsültnél sokkal kiterjedtebb: tíznél több magyar kormányzati intézménynél és állami cég körül vizsgálódnak már, így az adóhatóság és a rendőrség mellett például a honvédelmi tárcához tartozó HMEI Zrt., illetve az egészségügy beszerzéseiben érdekelt egykori GYEMSZI is célkeresztbe került.

A forgatókönyv az volt, hogy a Microsoft viszonteladóitól uniós forrásból finanszírozott szoftvereket vettek a kormányzati intézmények. A viszonteladók az Office-termékek alapesetben 100 ezer forintos árát olykor dupla áron adták tovább a közpénzből gazdálkodó háttérintézményeknek. Máskor pedig teljesen feleslegesen szerezték be a termékeket. A napi.hu-nak a NAV korábbi munkatársai arról beszéltek, hogy a 2014 májusában megvett Office-eszközök termékkódjait az adóhivatalnál sosem aktiválták. Vagyis másik intézménynek még egyszer is eladhatták ugyanazt a szoftvert. A portál úgy tudja, ez a NAV-os botrány lehetett az utolsó csepp a pohárban.

Az elosztásnál kulcsszerep juthatott Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak, valamint az ő testvérének, Péternek: „ráhatásuk” lehetett arra, hogy melyik viszonteladó felé lejtsen a pálya. Ebben nekik is érdekeltségük volt: 2015. március 31. óta a HCS Experts Kft. tulajdonosa Tiborcz István, ügyvezetője pedig Tiborcz Péter. Előtte Tiborcz Péter 2014 nyarától 2015 márciusáig a NAV Központi Hivatalának Informatikai Fejlesztési Főosztályát vezette. A HCS Experts pedig rendszeres beszállítója volt az egyik érintett viszonteladónak, sőt 2016-ban Tiborcz ebből a cégből csaknem 400 millió forint osztalékot vett ki.

A tengerentúli nyomozás után az amerikai igazságügyi minisztérium akár 1 milliárd dollár büntetést is kiszabhat a Microsoftra. A cég közölte a drasztikus büntetés elkerülése érdekében mindenben együttműködik az amerikai kormányzattal, ami azt is jelenti, Orbán Viktor vejének újabb korrupciós botrányáról is tudhat részleteket.

A Lázár János által vezetett minisztérium a Népszava kérdésére írásban úgy reagált, „A Miniszterelnökségnek nincsen tudomása arról, hogy a Microsoft vizsgálatot folytatna a kormányzati intézmények szoftverbeszerzésével kapcsolatban, és nem foglalkozik a vállalat belső ügyeivel.” 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.