2024. május 15.
Tovább csökkent a különbség a Fidesz és a Jobbik között

Tovább csökkent a különbség a Fidesz és a Jobbik között

Miközben a Jobbik megint erősödött, a Fidesz tovább gyengült a pártot választani tudó biztos szavazók körében – derült ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára végzett legfrissebb felméréséből.

Tovább apad a kormánypárt bázisa, januárban még 48 százalékon állt a párt, márciusban 41 százalékra csökkent a támogatottságuk. Az előző hónaphoz képest, amikor 44 százalékra mérték a Fideszt, újabb három százalékos gyengülés következett be. Az ellenzéki pártok közül az MSZP-Párbeszéd 12, a Jobbik 25 százalékra tudna növelni a támogatottságát.

Ez mindkét esetben 1-1 százalékos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. Az LMP változatlanul 8 százalékon áll, a DK viszont gyengült, már csak 7 százalékra mérhető a támogatottságuk. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt megduplázta ugyan a táborát egyről, két százalékra, de messze állnak a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöbtől. A Momentum is távolabb került utóbbitól, 4-ről 3 százalékra gyengültek.

 

A teljes népesség körében szintén csökkent a Fidesz támogatottsága, két százalékos a visszaesés, most 29 százalékra mérték. Az LMP-nek sikerült 5-ről 6 százalékra erősödnie. A többi párt esetében nem történt változás. Az ellenzéki pártok között egyértelműen a Jobbik a legerősebb, 18 százalékkal, az MSZP-Párbeszéd jelentősen leszakadva, mindössze 8 százalékon áll ebben az összevetésben. A DK-t továbbra is 5 százalékra mérték, ugyanakkor az Együtt a januári 1 százalékát elveszítette és immár második hónapja mérhetetlenné vált.

A bizonytalanok aránya 16, míg a pártpreferenciájukat titkolóké 10 százalék volt a március 21-24. között, ezer ember megkérdezésével készített felmérésben. A felmérést jegyző intézet jelezte, hogy adataik becslésnek számítanak és a választásig hátralévő időszak folyamatainak modellezésére nem alkalmasak. Ilyen lehet például a választókat az utolsó napokban érő hatás.

Az elemzés szerint a Fidesz népszerűségvesztéséhez hozzájárulhattak az elmúlt hetekben egymás után nyilvánosság elé kerülő, kormányra nézve kínos ügyek. Ilyen például Kósa Lajos állítólagos 1300 milliárdos ügye, egy közjegyzői okirat szerint az óriási összeg kezelésére kapott volna a tárca nélküli miniszter megbízást egy csengeri asszonytól. A politikus kínos magyarázkodásai miatt, az elmúlt időszakban lemondták több fórumát.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.