2024. május 15.
Nemzetközi bűnügyek gyanúsítottja is vett letelepedési kötvényt Magyarországon

Nemzetközi bűnügyek gyanúsítottja is vett letelepedési kötvényt Magyarországon

Magyar letelepedési kötvényeket vásároltak olyan személyek az elmúlt években, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek Magyarország és az Európai Unió számára. Letelepedési kötvényhez jutott olyan is, aki a hatóságok gyanúja szerint fegyver- kábítószer és embercsempészetből származó pénzek tisztára mosásával foglalkozó bűnszervezet tagja. Magyar papírokhoz jutott az Aszad-rezsim egy kulcsfigurája is, aki az amerikai kormány szerint Oroszországból és Libanonból mozgat pénzeket a szír diktatúra számára.

A letelepedési kötvényporgramot Rogán Antal kezdeményezte 2012 őszén. A parlament gazdasági bizottságát vezető Rogán javaslatára így 250-300 ezer euróért juthattak magyar letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok. Az igénylők a befizetett összeg nagy részét 5 éven belül visszakapják. A programban közel húszezer külföldi kapott letelepedési engedélyt Magyarországra, akik EU-s papírokat is kaphattak, mellyel szabadon mozoghatnak az unióban. A program lebonyolítását többnyire ismeretlen hátterű, offshore gyanús cégek végezték, melyek százmilliárdos nagyságrendű bevételre tettek szert. A kötvényt vásárlók nagy része Kínából érkezett, de több százan jelentkeztek a programba Oroszországból és a Közel-Keletről is.

A 444.hu és a Direkt36 egy-egy névtelen levelet kapott, mely több ország állampolgárainak nevét tartalmazta, akik a levél névtelen írója szerint részt vettek a magyar letelepedési kötvényprogramban. A lista szerint köztük volt például a Magyarországon elfogott 52 éves Salmo Bazkka, akit az olasz hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy egy nemzetközi, pénzmosással foglalkozó bűnszervezet tagja. Vagy Atiya Khoury, aki az Egyesült Államok szankciós listáján szerepel, mert a gyanú szerint ő Bassar al-Aszad szíriai elnök egyik legfontosabb pénzembere – írja a 444.hu.

A letelepedési kötvény révén volt Magyarországon az a férfi, aki kapcsolatban állhat a 2017 novemberben a TEK által lefülelt csoporttal is. A TEK egy Budapesti lakásban 143 millió forint készpénzt, három kilogramm aranyat foglalt le. A csoport a rendőrség szerint „kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekményből származó nagy összegű készpénz tisztára mosásával és elosztásával foglalkozott”. Ennek a csoportnak a tagjai feltehetően Salmo Bazkka és két, vele egy háztartásban élő fiú, a 26 éves Alaa Bazkka és a 22 éves Mohamad Bazkka. Salmo Bazkkának és családjának – akiket a kötvények vásárlásával hozott Magyarországra – több üzlete van Magyarországon.

A szerkesztőségeknek elküldött listán szerepel Atiya Khoury is, aki az amerikaiak szerint Bassar Aszad szíriai elnök egyik pénzembere. Khourynak nagy szerepe volt az Aszad-rezsim pénzügyi transzfereinek lebonyolításában és valószínűleg segített üzemanyagot vásárolni az Iszlám Államtól az Aszad-rezsim számára.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal közlése szerint 20 ezer igénylőből mindössze 20 főt utasítottak vissza nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással. A 444.hu megkereste a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát, akik egyelőre nem reagáltak.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.