2024. május 16.
Menthetők lettek volna a brókercégek kisbefektetői

Menthetők lettek volna a brókercégek kisbefektetői

A Quaestor bedőlése vagy épp bedöntése körülményeinek bemutatására indított riportsorozatot a Magyar Nemzet. A cikksorozat nyitó részéből kiderül, a Buda-Cash csődje után ki tudták volna fizetni mind a Hungária Értékpapír, mind a Quaestor kisbefektetőit. Több a furcsaság az MNKH értékpapírjai körül is.

A Buda-Cash brókerház 2015. február 24-i bezárása pánikot indított. A kereskedési engedély felfüggesztése és felügyeleti biztos kirendelése után a Quaestor ügyfelei is elkezdték kimenteni a pénzüket a brókercégekből – derül ki a lap cikkéből, amely szerint 2015. február 24. és március 5. között csupán 2,8 milliárd forinttal csökkent a Quaestor kezdetben 11,4 milliárdos értékpapírszámlájának állománya, és úgy tűnt a befektetők megnyugodtak.

Március 5-én a Quaestor felajánlotta a Hungária megvételét, utóbbi értékét ekkor 700 millió és 2 milliárd forint közötti összegre becsülték. (A Quaestorban ekkor még mindig több mint 8 milliárd forint volt.) Ezzel egyrészt megmenthetők lettek volna a kisbefektetők, másrészt megelőzhető lett volna a pénz- és tőkepiaci pánik eszkalálódása. Március 6-án az MNB részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. engedélyét is, és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez.

Március 9-én a Szijjártó Péter külügyminiszter felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) egy egyeztetés után visszakapta csaknem 4 milliárd forintnyi befektetését, ám nem a befektetett állampapírban, hanem számlapénzben. Az átváltás az MNKH szerint is érthetetlen, mivel ők nem adtak rá megbízást. A számlán levő pénz ugyanis jóval alacsonyabban kamatozik, mint az állampapír. Az egyeztetést a Szijjártó Péterrel csaknem másfél évtizedes barátságban levő bizalmasa, Benkő Szilárd, valamint Orbán Viktor korábbi elnöki tanácsadója, a Quaestor kommunikációs vezetője, Bende Gyöngyi folytatta le.

Felmerül a kérdés: kinél landoltak, kinek kamatoztak/nak az MNKH által a Quaestorra bízott értékpapírok?

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.