2024. május 15.
Kapj el, ha tudsz! Kormánypárti menekülés az ellenzéki sajtó elől

Kapj el, ha tudsz! Kormánypárti menekülés az ellenzéki sajtó elől

Gondban a Fidesz-KDNP politikusai. A nem diszkrét alákérdezéssel „kedveskedő” újságírók elől a legválogatottabb módszerekkel igyekeznek kitérni a kormánypárti közszereplők.

Mészáros Lőrinc és Andy Vajna hiába vásárolták fel a hazai médiumok jelentős részét, még mindig maradt egy szűk rés a médiapiacon, ahonnan érkezhetnek kínos kérdések. A kormánypárti politikusok közül van, aki már egészen mesteri szintre fejlesztette, hogy kikerülje a válaszadást.

 

Itt a Lajos, hol a Lajos

Kósa Lajos több nyilvános szereplését is lemondták az elmúlt napokban. A Modern Városok Programot felügyelő tárca nélküli miniszter egy állítólagos 1300 milliárdos örökség vagyonkezelésében vállalt fura szerepe miatt került kellemetlen helyzetbe. Kezdetben zavaros magyarázatokat adott az újságírói kérdésekre. Azután nyilvános szereplésein azt kérte, hogy minden újságíró tegye fel a kérdéseit, és majd azokra összefoglalóan válaszol, de utóbbi helyett inkább lelépett a sajtótájékoztatókról.

Később perceken át menetelt némán az utcán úgy, hogy közben két riporter két kamera jelenlétében kérdezte. Pécsett a sofőrje olyan gyorsan akarta kimenekíteni főnökét az újságírók közeléből, hogy meghúzta Kósa szolgálati autóját. Őt csak megrótta, de annak a nyugdíjas portásnak az állása bánta "hibáját", aki éppen akkor ment ki a mosdóba, amikor a miniszter megérkezett a szolgálati autóval.

Kósa a napokban több lakossági fórumot is lemondott. A kormányzati kommunikációs államtitkár, Tuzson Bence azzal magyarázta a párttársa „láthatatlanságát”, hogy a miniszternek sok munkája van, valamelyik a nyilvánosság előtt zajlik, valamelyik pedig háttérmunka.

 

Tiborcz összerezzent

A miniszterelnök veje körül is felforrósodott a levegő. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel a korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios közbeszerzéseinél, nem kizárt, hogy emiatt 13 milliárd forintos büntetést is kiszabhatnak. A hvg.hu riportere a Károli Gáspár egyetemen vizsgázó Tiborczot akarta kérdezni az ügyről, de Orbán veje megrettent a kamerától és rendkívül zavarodott kapkodás közepette elhajtatott a helyszínről, és azóta sem elérhető.

 

 

Inkább nem adta át a mentőt

Szabó Zsolt fejlesztési államtitkárt napok óta arról az offshore számláról szeretnék kérdezni az újságírók, amelyet a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra, és amelyen több mint 1 milliárd forintot feltételeznek (családja összvagyonát már 20 milliárdra teszik). A fideszes politikus hazugságnak, Simicska és a Jobbik akciójának nevezte a botrányt. Perrel fenyegetőzik. Kedden egy rohamkocsi ünnepélyes átadásán kellett volna megjelennie egy mentőállomáson. Bár az eseményről nem adtak ki sajtómeghívót, Hatvanból helyi források értesítették az újságírókat erről az eseményről.

Ezért a kiszivárgott hírek szerint megpróbálták korábbra tenni az átadó ceremóniát, végül Szabó nélkül, az országos média jelenlétében Hatvan polgármestere, Horváth Richárd volt jelen az ünnepségen.

Az Index Nógrád megyében, Szécsényben kapta kameravégre a Balla Mihály mellett kampányoló Szabót, aki szerint minden ügy, amelyet hozzá, vagy rokonaihoz kötnek, az hazugság. A lakossági fórumot nem rögzíthette a portál, csak vágóképeket készíthettek.

 

A kormányfő furcsa országjárása

Orbán Viktornak párttársaihoz képest könnyű dolga van. A testőrein kívül, sajtófőnöke, Havasi Bertalan az, aki a leginkább védelmezi az újságíróktól. A miniszterelnök, bár hivatalosan országjáráson vesz részt, gyakran óvodákat keres fel, illetve olyan közösségeket, amelynek tagjait gondosan megszűrik. Spontánnak beállított család és helyi Fidesz-szervezeteknél tett látogatásairól többnyire a miniszterelnök Facebook-oldaláról értesülnek a választópolgárok. A korábban megszokott kampányolás, amikor a városok főterein korteskedett a jelöltjei mellett szinte teljesen eltűnt a kormányfő programjai közül.

A kormánypárti bújócska azonban nem csak a kampányhajrá sajátja, Orbán Viktor propagandaminisztere már korábban komoly jártasságot szerzett a műfajban.

 

Tóni, ne hagyj már itt, légy szíves!

Rogán Antal botrányos ügyei miatt hosszabb ideje kerüli a nyilvánosságot, de az újságírókkal való találkozást mindenképpen.

Pedig sok kérdésre kellene választ adnia, a polgármestersége idején jó áron eladott belvárosi ingatlanok, a Portik Tamáshoz fűződő kapcsolata, egy elektronikus-aláírási technológiához kötődő feltalálói tevékenysége, a vagyonbevallásában változó méretű lakása számos, közérdeklődésre számot tartó kérdést vetnek fel.

Rogán küzdelme a sajtóval nem most kezdődött. A politikus 2016 októberében letagadta a Népszabadságnak, hogy helikopterrel utazott egy celebesküvőre. Amikor az újságíró elküldte a politikusnak a fényképet, amelyen Rogán és a légijármű is szerepelt, elismerte a repülős kalandot. Nem sokkal ezután, megszűnt a Népszabadság.

A kommunikációt felügyelő miniszter leglátványosabb menekülése tavaly Kötcsén volt, amikor családját hátra hagyva iszkolt az újságírói kérdések megválaszolása elől. Csak felesége panaszos felszólítására - „Tóni, ne hagyj már itt, légy szíves!” - lassított le, majd megfedte a média munkatársait, hogy udvariatlanul viselkednek.

Rogán tavaly novemberben úgy tartott előadást időseknek a Soros elleni kampányban, hogy az eseményről nem tájékoztatták a sajtót. Így, csak a fideszközeli megyei médiumok tudósítottak az eseményről.

Vajon normális az, ha egy kormányzat kiemelkedő szerepet játszó politikusai és a miniszterelnök vejének bujkálnia kell a sajtó és a lakosság elől is? Ha igen, akkor nem önmagáért beszél ez a tény még a kormánypártot fanatikusan védő szavazók körében is?

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.