2024. május 16.
Az elmúlt napok legfontosabb közéleti mondásai és történései

Az elmúlt napok legfontosabb közéleti mondásai és történései

A Kúria helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését: 100, a Jobbik ellen elvesztett kormányközeli sajtóper után most megabírság a TV-nek is.

Jogszerűtlenül kampányolt Orbán gyerekekkel

Tegnap délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság elmarasztalta Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért az elmúlt napokban két rendezvényen is gyerekek körében kampányolt azok szüleinek hozzájárulása nélkül, és az ezekről készült videókat a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta. (Íme, a határozat)

Orbánnak el kell távolítania a Facebook-oldaláról az alábbi videót, és az NVB a további jogsértéstől is eltiltotta, és 345 ezer forintos büntetést kell fizetnie. Az NVB az ügy miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. Az NVB nemrég kiegészült az országos listát állító pártok jelöltjeivel. 2017-ben 251 ezer forinttal nőtt Orbán megtakarítása, így most 993 ezer forint megtakarítása van, ezt csökkenti most le a 345 ezer forintos bírság.

 

Ungár Péter megsértette a választási eljárásról szóló törvényt

Óbuda LMP-s képviselőjelöltje kampánya részeként közvélemény-kutatásnak álcázott telefonhívásokkal zaklatta a választókat, olyanokat is, akik nem járultak hozzá telefonszámuk kiadásához. Az ismeretlen számról érkező hívások során olyan kérdéseket tettek fel a körzet fideszes képviselőjelöltjéről, amik valótlan tényállításokat tartalmaztak.

 

Orbán a Kossuth Rádióban: nyilvántartjuk 2000 ellenségünket

Orbán szerint Magyarországon körülbelül 2 ezer fizetett ember dolgozik azért, hogy a választási kampányban megbuktassák a kormányt. A kormány névre szólóan is tudja, hogy kik, és hogyan dolgoznak Magyarország bevándorlóországgá alakítása érdekében. A miniszterelnök utoljára március 15-én tett nagy port felkavaró állítást, amikor azt mondta, hogy „a választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is", amit sokan az egész – nem fideszes érzületű – ország megfenyegetésének értékeltek, míg mások nem tudtak értelmezni vagy nem tartották támadónak.

 

A TV2 6 210 000 forintos büntetést fizethet a Jobbiknak

Kötelezte a Kúria a csatornát arra is, hogy mostantól hívjanak be jobbikos képviselőket. A Jobbik eddig több mint 100 sajtópert nyert már meg a kormánypárthoz közel álló médiumok ellen a kerítés lebontásának szándékát feltételező állításoktól a Szürke Farkasok terror szervezettel való állítólagos kapcsolatain át a párt feltételezett orosz finanszírozásáig tartó témákban. A Jobbik panasza szerint a TV2 reggeli műsoraiba csak a kormány embereit hívták be, akik élő adásban a műsorok nagy részében a Jobbikról hazudoztak, a Jobbik képviselőit azonban nem cáfolhatták a hazugságokat. Az elvesztett sajtóperek alapján ez az M1, a Duna TV, a Kossuth Rádió, a Riport, az origo, a Magyar Idők, a hirado.hu és más kormányközeli médiumok napi gyakorlata is, így a hazai média egy része valószínűleg világrekordot döntött az egységnyi időn belül egy párt lejáratását célzó hamis állítások miatt elvesztett sajtóperek számát tekintve.

 

Elismerte az LMP, hogy a Fidesz is gyűjtött aláírást

Az LMP-s induló, Barta János jelentette ki Fiala János rádióműsorában a Civil Rádióban. Az esetet máshogy értelmezni nem lehet, mivel a Fidesz csak olyan ajánlóívet tudott kitölteni, átadni, amelyet Barta kapott a választási irodán. Ezekkel a jelölteknek pontosan, darabra el kell számolniuk. Bartának tehát előzetesen tudnia kellett arról, hogy a Fidesz gyűjt neki. Zuglóban ez már a második eset, hogy a Fidesz egy ellenzéki jelöltet segít. Lévai Katalin volt MSZP-s politikus ajánlóíveit összevetették a Fidesz jelöltjének íveivel, és sok esetben teljes volt az egyezőség. Vagyis a Fidesz íveiről másolhatták át az aláírásokat.

 

Karácsonytól távol áll, hogy más politikusokat börtönnel fenyegessen

Karácsony szerint egy baloldali-Jobbik kormány is jobb lenne, mint a mostani, ugyanakkor nem hajlandó visszaléptetésekre a Jobbik és a kormányváltás érdekében, akkor sem, ha a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt helyben. Azaz a jelenlegi 10-12%-os MSZP-PM támogatottság (Jobbik 25%) mellett úgy tűnik, hogy Karácsony számára a parlamentbe kerülés és az MSZP szavazat maximalizálása a cél és nem a kormányváltás. Az index.hu-nak adott nyilatkozatából az is kiderül, hogy távol áll tőle, hogy fideszes politikusokat börtönbe ültessen, de a Jobbik által is javasolt korrupciós ügyészség intézményét támogatná.  Közben az ECHO tévében Karácsony Gergely egyik testvére, László, azt érzékeltette, hogy Gergely pálfordulásai nem érték alapon születnek, és hogy ő sok mindent máshogy lát, ezért vett részt a Békemeneten. Szerinte Karácsony Gergely polgármesterként sikeresebb, mint vezető politikusként.

 

Egy kém és a legnagyobb ellenzéki párt helyzete

A TV 2 szerint Czeglédí Csaba Gyurcsány kémje volt, és cipősdobozokban hordta a pénzt, míg az origo szerint szétesés előtt áll a Jobbik (amelyik az elmúlt 3 hónapban országosan mintegy 8%-al növelte támogatottságát, és több körzetben beérte vagy megelőzte a Fidesz jelöltjét.

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.