2024. április 26.

630 ezer eurós fejlesztés a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A kétéves projektben oktatási létesítményt építenek, túraútvonalat fejlesztenek és élővíz-túrautat is kialakítanak.

1,1 millió eurós fejlesztés kezdődik márciusban az egymással szomszédos magyarországi Békés és a romániai Bihar megyében, amelyet az Interreg V-A Románia-Magyarország programban valósítanak meg - jelentették be hétfőn Békéscsabán. A projekt összköltségének legnagyobb részét, 630 ezer eurót a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) használhatja fel - mondta Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) elnöke.

A beruházás keretében a nemzeti park - többek között - a szarvasi látogatóközpontban egy új, 240 négyzetméteres oktatási létesítményt épít, fejleszti a meglévő túraútvonalakat, és a Sebes-Körösön egy tízállomásos élővíz-túrautat alakít ki.

A projekt két év alatt valósul meg, és a BMKIK - amely öt százalék önerővel járul hozzá a programhoz - turisztikai infopontot működtet Békéscsabán, ahol népszerűsíti a fejlesztést, illetve konferenciákat és workshopokat rendez a békési megyeszékhelyen, valamint Aradon és Nagyváradon.

A romániai oldalon Vársonkolyos környékén létrehoznak egy erdei iskolaként és információs központként működő létesítményt, valamint az ott lévő barlangok népszerűsítésére alakítanak ki túraútvonalat - közölte a romániai pályázó, a Don Orione Alapítvány elnöke, Mihai Fechet. Főként a fiatalokat szeretnék környezettudatosságra és a természet szeretetére nevelni, illetve növelni a vendégéjszakák számát - írta az MTI.

Orosz Tivadar elmondta: 2014 és 2020 között a román-magyar határ menti együttműködésre 231 millió euró áll rendelkezésre, a pályázatok többségét a közeljövőben írják ki vagy bírálják el. Az irányító hatóság a jelenlegi pénzügyi ciklusban Romániában van. A magyar-román együttműködés évek óta zajlik, 2011-ben a két fél közösen hozott létre és működtet azóta egy üzleti központot Békéscsabán.

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.