2024. április 19.
Putyin elsőként küldene embereket a Marsra

Putyin elsőként küldene embereket a Marsra

Az újraválasztott elnök mer nagyot álmodni.

Minden jel arra mutat, hogy éppen szügyig gázolunk az új hidegháborúban. Az elmúlt 10 évben az orosz kül- és belpolitika szinte másról sem szólt, mint hogy bizonyítsa, a Szovjetunió összeomlását követően egypólusúnak képzelt világrend nem több kósza tévedésnél.

A régió első számú nyugati szövetségesének minősülő Georgiával, azaz Grúziával való izmozás, a krími annexió, vagy az egyre vakmerőbb, nyugati területen végrehajtott fedett akciók arra engednek következtetni, hogy Oroszország újra helyet követel magának a szuperhatalmak asztalánál. Ennek lehet szerves része a klasszikus hidegháború ikonikus frontjának, az űrversenynek az újranyitása.


Azért az amerikaiak is nyomulnak

Mint az ismeretes az Elon Musk vezette SpaceX 2024-re tervez embert juttatni a vörös bolygóra, míg a NASA hasonló projektje csak valamikor a 2030-as évekre saccolja a saját marsi expedíciójának megindítását. Ezzel szemben Putyin az orosz Facebook klónként ismert vk.com-on bejelentette, hogy 2019-ben expedíciót indítanak a Marsra – írja a Newsweek.

Persze nem elfeledve az oroszok érdemeit a világegyetem felfedezésében, azért érdemes azt is megemlíteni, hogy a Szovjetunió bukását éppen ez a versengés okozta. Pontosabban a szovjet gazdaság nem bírt lépést tartani a Reagen adminisztráció kolosszális blöffjének is nevezhető SDI-tervvel. Hozzá kell tenni azt is, hogy az egykori, KGST-val és a fél harmadik világgal kipárnázott Szovjetunió gazdasági potenciálja lényegesen nagyobb volt, mint a mai Oroszországi Föderációé.

Fotó: NASA

Megosztás