2024. április 19.
Önként juttattak férgeket a szervezetükbe

Önként juttattak férgeket a szervezetükbe

A holland diákokra nem jelentenek veszélyt a paraziták, ellenben évi 200 millió emberre igen.

A Leideni Egyetem tizenhét hallgatója egyezett bele, hogy parazita férgeket telepítsenek a testükbe három hónapra. A holland diákok áldozatvállalására a Fekete-Afrikát és Dél-Amerikát rettegésben tartó bilharziózis, más néven vérmétely fertőzés elleni küzdelemben volt szükség, ugyanis rajtuk tesztelték a betegség elleni vakcinát, ám ehhez meg kellett fertőződniük.

 

A bőrön át rágja be magát a lárva

Az édesvízi környezetben élő kórokozó elsősorban a fürdőzőkre és a halászokra jelent veszélyt. A lárvák a bőrön keresztül kerülnek be a gazdatestbe, ahol kifejlett férgekké válnak és szaporodni kezdenek, több száz petét rakva akár egyetlen nap alatt – írja a New York Times. Évente több száz millióan fertőződnek meg, s több ezren halnak bele.

A bilharziózis gyógymódja elvileg készen van, azonban ahhoz, hogy bevezessék, embereken kell tesztelni, a teszteléshez pénzre van szükség, amit a szponzorok adnak. Azonban a szponzorok, mielőtt pénzt adnának, bizonyítékot várnak arra, hogy a szer tényleg meggyógyítja az embereket. „Ez egy 22-es csapdája” – foglalja össze a helyzetet egy texasi kutató, aki már 15 éve dolgozik a vérmétely fertőzés gyógymódján.

 

Hímeket juttatnak a szervezetükbe

Ezt a patthelyzetet kívánják feloldani a holland diákok, akik testébe egyenként 20 hím lárvát juttattak be – ezzel zárva ki az elszaporodás lehetőségét. A vállalkozás persze így sem mentes a kockázatoktól és a kritikus hangoktól, de az éjjel-nappali orvosi felügyelet, továbbá a kísérletet lezáró Praziquantel kúra elég biztosítékot nyújtanak a kísérletet vezető Dr. Meta Roestenberg szerint arra, hogy múló kellemetlenségnél ne érje több a hallgatókat.

Jelenleg a több tucatnyi hím féregnek még van nyolc hete, amíg ki nem űzik őket a diákok szervezetéből, akik a megpróbáltatásaikért cserébe 1200 dollárt kaptak fájdalomdíj gyanánt.

Kép forrása: Nibsc/Science Source – a barna a hím, a zöld a nőstény állat

Megosztás