2024. április 20.
Atommal állítaná meg az Armageddont a NASA

Atommal állítaná meg az Armageddont a NASA

Van egy nagyon kis esély arra, hogy 2135-ben becsapódik egy kisbolygó.

Konkrétan 1:2700 esélye van annak, hogy a Bennu névre hallgató, jelenleg a Nap körül keringő aszteroida 2135. szeptember 21-én becsapódjon a Földbe – számol be a fenyegetésről a Futurism. A NASA tudósai azonnal el is készültek a vésztervvel, építeni kell egy űrhajót, ami szétatomozza az esetlegesen erre tévedő kisbolygót.

A rendkívül kreatív „Vészhelyzetben nagy sebességű aszteroidát lelassító küldetés” nevet viselő projekt (az angol kezdőbetűk a HAMMER szót adják ki, ami kalapácsot jelent) két taktikai megközelítéssel készül az égitest fogadására. Amennyiben a kisbolygó valóban kicsi, úgy a HAMMER egy 8.8 tonnás „ütköztetővel” oldaná meg a problémát, ha azonban nagyobb volna az aszteroida, akkor az űrhajó egy fedélzeti nukleáris készülékkel robbantaná fel.

 

Még atomot!

David Dearborn fizikus még arról is beszélt, hogy akár több HAMMER-t is építhetnek, melyek odavetnék magukat az égitest elé, így térítve el azt pályájáról.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy lehet, nem lesz a projektből semmi, annak várhatóan horribilis költségei miatt. A tervek kidolgozásával megbízott tudósok 2018 májusában fogják bemutatni elképzeléseiket egy Japánban rendezett konferencián. 

Egy aszteroida becsapódása komoly dolog, ám a 2135-ös ütközés esélye annyira minimális, hogy nagy valószínűséggel az Armageddon ezúttal a HAMMER nélkül is elmarad.

Megosztás