2024. április 19.
Tett egy kis lépést az emberiségnek Richard Branson

Tett egy kis lépést az emberiségnek Richard Branson

A Virgin Galactic sikeres kilövésével közelebb került, hogy a világ első „űrtársasága” legyen.

Richard Branson cége most először próbálkozott űrrepülő tesztelésével azóta, hogy 2014-ben egy hasonló kísérletük a pilóta halálához vezetett. A többszöri utazásra is felhasználható repülő két pilóta és hat utas szállítására alkalmas – írja a Mashable.

„A megújított konstrukciónak köszönhetően járműveinknek drasztikusan megnövelhetik az űrutazás gyakoriságát és biztonságát. Cégünk célja, hogy az első pár évünk alatt több embert juttassunk ki az űrbe, mint ahány eddig a történelem során valaha járt ott” – áll a cég közleményében.

A VSS Unity csütörtök reggel 8:02-kor szállt fel a Mojave sivatagból, majd kb. 250 kilométeres magasságba emelkedett és csak utána tért vissza a Földre. A teszt sikere ellenére a cég közleménye hangsúlyozza, hogy nem terveznek a babérjaikon ülni, hanem mérnökeik rögtön megkezdik az eredmények kiértékelését.

A cég szerint az utasok több percet töltenek súlytalanságban és csodálatos kilátásuk lesz a Földre az űrből. A repülés előtt minden űrturistának részt kell vennie egy háromnapos tréningen az új-mexikói Spaceport Americában és az utazás során mindegyikükről külön film készül memento gyanánt.

Egyetlen kérdés maradt csak megválaszolatlanul, hogy ez mennyibe is fog kerülni. Nos, nem lesz olcsó, olyannyira nem, hogy a több mint 60 millió forintba kerülő repülőjegyre még talán Rogán Antalnak is gyúrnia kellene.

Megosztás