2024. április 19.

Fényfestők, figyelem! Már lehet jelentkezni a Zsolnay Fényfesztivál mapping versenyére

A pécsi székesegyház homlokzatára kell háromdimenziós épületvetítést tervezni. A tíz legjobb alkotást a fesztiválon június 29-30-án láthatja a közönség. A verseny fődíja 5500 euró.

Már lehet jelentkezni a pécsi Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb attrakciójára, a Zsolnay Light Art nemzetközi mapping versenyre, amelyen a pécsi székesegyház homlokzatára kell háromdimenziós épületvetítést tervezni.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) keddi közleménye felidézte, hogy az előző években érkeztek művek a többi között Mexikóból, Chiléből, Lengyelországból és Franciaországból. Várhatóan idén is erős mezőnyből választja ki a zsűri azt a tíz legjobb alkotást, amelyet a fesztivál alatt június 29-30-án láthat a közönség. Jelentkezni április 16-ig lehet – írta az MTI.

Idén a metamorfózis témájára reflektáló, a pécsi bazilika architektúrájával és szellemiségével harmonizáló audiovizuális mapping alkotásokat várnak a szervezők. A látvány fokozása érdekében idén még nagyobb felületet vetíthetnek meg fénnyel a művészek, így nemcsak a székesegyház oldalhajója, tornyai és teteje, hanem a hátsó tornyok is „életre kelnek”.

A tájékoztatás szerint az ingyenes Zsolnay Light Art szakmai partnere és a verseny házigazdája idén is a nemzetközileg is elismert magyar mapping művészcsoport, a Kiégő Izzók.

A versenyfilmek mellett látható lesz június 29. és július 1. között esténként egy válogatás is a korábbi évek munkáiból, köztük a Kiégő Izzók által jegyzett Jónás könyve is.

A verseny fődíja 5500 euró (több mint 17 millió forint), a második helyezett 3000 euró (csaknem 940 ezer forint), a harmadik helyezett 1500 euró (mintegy 470 ezer forint) pénzdíjazásban részesül. A zsűri által kiosztott díjakon felül idén is lesz közönségdíj.

További részletekről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.

Megosztás