2024. április 19.
Ez a vízipuska a betont is átviszi

Ez a vízipuska a betont is átviszi

A tűzoltóknak már elvben be sem kell menniük az égő épületekbe a lángok eloltásához.

Számtalan életet menthet egy új, nagy víznyomású eszköz, melyet kifejezetten arra a célra fejlesztettek ki, hogy a falakon és az ajtókon keresztül is eloltsa a tüzet. Az új technológia védőpajzsként használja az ajtókat és a falakat, melyeken a víznyomás pár másodperc alatt képes áthatolni. Ráadásul a vízpermet lehűti a benti hőmérsékletet, és ha belátható méretű a szoba vagy az épület, akkor az egész oltási folyamatot lehet kintről végezni – hívja fel a figyelmet a CNN összeállítása.

A PyroLance képes áthatolni az acélon, a betonon, a téglán vagy a golyóálló üvegen is. A készülék a benne levő gránitnak és a víznyomásnak köszönhető egy hat milliméteres lyukat váj a felületbe, amin keresztül a vizet a túlsó oldalra lehet átpermetezni.  

Egyre többen használjál

A technológiát már repülőterek és tűzoltóságok is megvásárolták szerte a világon, emellett az amerikai haditengerészet és a légierő is előszeretettel alkalmazza. A Houston repülőtér, a Rolls Royce motorgyár és az AMT Kanada vasúti alagút is befektetett egy ilyen rendszerbe.

A PyroLance vezérigazgatója, Scott Alexander elmondása szerint a tűzoltók korántsem repdesnek az örömtől: attól félnek, hogy az innovációs sugárcső helyettesítheti a munkájukat. Pedig a cég csak azt szeretné, ha a legnagyobb biztonságban tudnák eloltani a tüzet.

 

 

Megosztás