2024. április 18.
Egyre nagyobb bajban a Facebook

Egyre nagyobb bajban a Facebook

Távozik Alex Stamos a cég információbiztonsági tisztviselője, közben a vállalat veszített 36 milliárd dollárt egy másik botrány miatt.

Egyre nagyobb figyelem irányul a népszerű közösségi és videómegosztó portálokon terjedő kamuhírekre, melyeket eddig – már csak a belőlük származó profit miatt is – csak félszívvel próbáltak kezelni az oldalakat üzemeltető cégek.

Stamos távozása arra a Facebook felső vezetésén belül jelen lévő komoly feszültségre mutat rá, ami arról szól, hogy a cégnek mennyire és milyen formában kellene a nyilvánosság felé jelezni, ha a nemzetállamok kormányzati szervei nem a Facebook alapelvei szerint használják a közösségi portált – írja a New York Times

Nyilvánosságra hozta volna az orosz beavatkozást

Stamos az első magas rangú munkatárs, aki az oldalon terjedő hamis információk miatt hagyja el a céget. Korábban azt javasolta, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen szinten próbál a Facebook működésébe beleavatkozni Oroszország, ám ezen törekvése kollégái elutasításába ütközött – állítja a cég több dolgozója. Ráadásul decembertől kezdve Stamos napi rutinmunkáját is másokra bízták és bár igyekeznek őt maradásra bírni, de ez sokkal inkább a botrány elkerülését, semmint az álláspontjának elfogadásáét jelenti. Ezt támaszthatja alá az is, hogy míg Stamos alatt régebben 120 ember is dolgozott, mára a csapata mindössze három főre olvadt.

Sokan a cégen belül saját szakmai reputációjukat féltik, és jellemzően olyanokat mondogatnak, hogy a Facebook jobban tette volna, ha egy szót sem szól az oroszok mesterkedéseiről, hiszen a láthatóan hasonló gondokkal küzködő, de közben nagyokat hallgató Twittert sokkal kevesebb bírálat éri ebben az ügyben.

Olvad a bizalom

„Akiknek az a dolguk, hogy megvédjék a felhasználót, nagyon nehéz harcokat vívnak azokkal, akiknek az a dolguk, hogy pénzt keressenek a cégnek” – foglalja össze a problémát Sandy Parakilas, a Facebook volt munkatársa.

„Megmondtam nekik, hogy az üzletük a bizalomra épült és most éppen azt veszítik el. Kommunikációs problémaként kezelnek egy üzleti problémát” – állítja Roger B. McNamee, a Facebook egyik korai befektetője. Stamos távozását a Facebook egyelőre hivatalosan nem kommentálta.

 

Az amerikai választás és a brexit miatt is áll a báll

Az oroszok mellett egy másik komoly botrány is sújtja a Facebookot, a hétvégén a Guardian közölt komoly cikket arról, hogy ez a Cambridge Analytica féllegálisan juthatott hozzá ötven millió Facebook-felhasználó adataihoz, amiket aztán többek között Donald Trump és a brexit kampányában hasznosítottak – számolt be a 444.hu. A módszer lényege az volt, hogy a privát információk ismeretében személyre szabott üzeneteket küldtek a felhasználóknak. Nagyjából úgy működik ez, hogy aki sokat posztol géppisztolyokról, annak Trump fegyverpárti üzeneteit dobják oda, aki pedig abortuszellenes oldalakat lájkol vagy nemrég szült, az halott csecsemőkről készült képeket kap Hillary Clinton-idézetekkel – írják. 

A balhéhoz, ami miatt a cég 36 milliárd dollárt bukott a tőzsdén, Mark Zuckerberg még nem szólt hozzá, de az biztos, hogy ő is szegényebb lett 5,5 milliárddal.

Megosztás