2024. április 19.
Ma rajtol Európa egyik legnehezebb terepfutó versenye

Ma rajtol Európa egyik legnehezebb terepfutó versenye

Európa egyik legkeményebb terepfutó eseményén 171 kilométert és 10.000 méternyi szintkülönbséget kell teljesíteni három országon és a Mont Blancon keresztül.

A rendkívüli fizikumot igénylő megmérettetésnek a francia kisváros, Chamonix ad otthont augusztus 27 és szeptember 2 között. A világ egyik legnehezebben teljesíthető terepfutó versenyének teljesítéséhez óriási eltökéltségre és kimagasló edzettségre van szükség. Az esemény klasszikus távja 171 km, de 10 000 méternyi szintkülönbség leküzdésével, ezért a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebb küzdelmeként tartják számon. A segítőket menet közben különféle módokon érhetik el a futók, az útvonalak mentén 53 vezérlő oszlopot telepítenek, továbbá 120 rádiót is elhelyeznek, és mintegy 60 számítógép segítségével figyelik a versenyzők minden lépését. Ráadásul egy LiveRun nevű alkalmazással is nyomon követhetők, aminek köszönhetően a földrajzi pozíció megadásával szükség esetén azonnali segítség nyújtható. Az alkalmazással a versenyzők minden egyes ellenőrző ponton láthatják a saját idejüket és helyezésüket is, valamint tájékozódhatnak a többi futó pillanatnyi helyzetéről. A hosszú évek óta a Columbia/Montrail által támogatott megmérettetés több versenyt is takar, a leghosszabb táv mellett még négy közül választhatnak a versenyzők.

 

 

Rekordszámú résztvevő, több millió néző
A világ egyik leglátványosabb és legrangosabb terepfutó versenyén idén 201 nemzet képviselteti majd magát, rekordszámú bejelentkezési kérelemmel, várhatóan 21 700 induló lesz a tavalyi 17 219-hez képest. Az idén bejegyzett legidősebb futó 75 éves, a legfiatalabb 16 esztendős, a jelentkezők 15%-a nő. A szervezők több milliós nézettségre számítanak, külön web tv-t indítottak,  a helyszínre várhatóan 20.000 szurkoló és 50.000 látogató érkezik majd.

 

De honnan indult az UTMB? Valamikor a 2000-es évek elején, kilenc barát álmodta meg a versenyt azzal a szándékkal, hogy Chamonixból indulva, Franciaországon, Olaszországon és Svájcon keresztül futva visszatérhessenek a kiinduló pontra. A nemzetközi versenynaptárba 2002-ben bejegyezett verseny már az első évben felülmúlta a várakozásokat, a várt 300 résztvevő helyett, 500-an álltak a rajtvonalhoz. 2003-ban 711-re nőtt a versenyzők száma, és 2006-ban már meghaladta a 3400-at is. Három évvel később pedig megtriplázták az indulók számát, ezért elkezdtek különböző hosszúságú távokat kialakítani, hogy a regisztrálók óriási számát kontrollálják.

 

Idén is szurkolhatunk magyaroknak
A három országon áthaladó verseny valamelyik távjára idén hazánkból 35-en regisztráltak, 8 hölgy és 27 férfi versenyzőnk lesz. A hazaiak többsége a hosszabb távokat szereti (UTMB  - 171 km, TDS - 121 km , CCC - 101 km). Az UTMB történetében a magyarok közül Németh Csaba szerepelt eddig a legjobban, aki 2006-ban egészen a második helyig menetelt. A Columbia színeiben induló versenyző azonban egy másik távon is bizonyított, tavaly az 53 km-es OCC-n a hatodik legjobb eredményt érte el. A valaha volt legeredményesebb nő Wermescher Ildikó (18:20:05) tavaly a 119 km-es TDS távon az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A CCC távon pedig Pálfy Márton bizonyult eddig a legjobbnak, aki tizenhetedikként ért célba.

 

A megmérettetés komoly felkészülést igényel, és mivel itthon a pálya karakterisztikáját szinte lehetetlen leutánozni, az indulók nem ritkán a környező országokban található magasabb hegyeken edzenek 3-4 kilós hátizsákokkal, hiszen zord körülmények várhatóak a Columbia által támogatott UTMB-n is, ahol egy órán belül a hótól a 30 fokig bármi megtörténhet.  Az erőnlét azonban nem minden, a gyors időjárás változás fejben és lélekben is megtörheti a versenyzőket, amivel szintén számolni kell, így a felkészülés minimum több hónapos, de akár több éves folyamat is lehet. Természetesen ennek intenzitása függ attól is, ki mit szeretne elérni a versenyen: a meglévő idején javítani vagy végigcsinálni a távot, ami már önmagában győzelem.

Megosztás

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

Hello Sport

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

  • 2024.03.19

30. alkalommal rendezték meg a Dockyard Havas Szezonzárót az ausztriai Kreischbergen. A jubileum és március 15. apropóján egy közös ünnepi lecsúszást is tartottak, amin több száz magyar csúszott le együtt az emlékező menetben.