2024. április 26.

Több mint 850 párlatot kóstolnak meg

A Brillante 2018 Pálinka és Párlatversenyre beérkezett szeszes italokat 20 pontos bírálati rendszerben értékelik. Megvizsgálják a termék textúráját, ízét, illatát, gyümölcsös karakterét és az utóérzet harmóniáját is.

Több mint 850 párlattal jelentkeztek a 19. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőprogramjaként nevezett Brillante 2018 Pálinka és Párlatversenyre. A szeszes italok kétnapos szakmai értékelése csütörtökön kezdődött meg a békéscsabai Panoráma Hotelben. A versenyre idén három kategóriában nevezhettek a versenyzők. A zsűri a bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék párlatait, pálinkáit bírálja el – írta a behir.hu.

Legtöbben vilmoskörte, birs, szilva és barack párlatokkal neveztek a megmérettetésre. A szakmai zsűrinek a 850 benevezett pálinka közül kell kiválasztania a legjobbakat. A magas nevezési szám bizonyítja azt, hogy a verseny országos szintűvé nőtte ki magát az elmúlt években – hangsúlyozta Varga-Bora Tímea, a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője. A versenyre Békés megyén kívül több településről is neveztek, többek között Budapestről, Miskolcról, de még Szerbiából és Romániából is.

A zsűri 20 pontos bírálati rendszerben értékel, ahol megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást, az utóérzet harmóniáját is pontozzák.

A 25 tagú zsűrinek rengeteg párlatot kell megkóstolnia. Idén a három kategóriában nyolc fődíjast jelölnek majd ki.

Az eredményhirdetés a kereskedelmi versenyben résztvevőknek Gyulán, a Városháza dísztermében lesz április 28-án 13.30-tól, a bérfőzetők és magánfőzők névsorát pedig a Gyulai Pálinkafesztivál nagyszínpadán április 28-án 16.30-tól hirdetik ki.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.