2019. március 26.
Modern köntösben mutatnák be Munkácsy örökségét Békéscsabán

Modern köntösben mutatnák be Munkácsy örökségét Békéscsabán

Az állandó kiállítást a Munkácsy Mihály Múzeum központi elhelyezésű Múzsák Termében, mintegy 220 négyzetméteren alakítanák ki.

Harminchárom millió forintból új állandó Munkácsy-kiállítást alakítanának ki a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Az erről szóló előterjesztést a város közgyűlése csütörtöki ülésén egyhangúlag támogatta.

A múzeum az Emberi Erőforrás Minisztérium által 370 millió forintos keretösszeggel meghirdetett Kubinyi Ágoston Programra jelentkezett. A maximális, 30 millió forintra pályáznak, további 3 milliót saját bevételükből tennének hozzá a kiállítás kialakításához – írta az MTI.

A múzeumot mintegy 200 millió forintból jelenleg is felújítják, átépítik. Az új kiállítást új helyszínen, a múzeum impozáns nagytermében, a központi elhelyezésű Múzsák Termében, mintegy 220 négyzetméteren alakítanák ki.

Az új tárlattal Munkácsy örökségét modern köntösben tárnák a nyilvánosság elé, eredeti festmények, rajzok, relikviák és fotográfiák mellett korszerű technikai eszközök segítségével mutatnák be a festő életét, műveit, kitekintéssel az adott kor művészetére, képzőművészeti párhuzamokra és kultúrtörténeti érdekességekre. Magyar és angol nyelvű feliratokkal is bővítenék az ismeretközvetítést - olvasható az előterjesztésben.

Az 1951-től Munkácsy Mihály nevét viselő intézmény világviszonylatban is kiemelkedő műtárgy-együttese a Munkácsy relikvia- és festménygyűjtemény, mely összesen 576 tárgyat, dokumentumot és fotográfiát, tíz festményt és tíz eredeti rajzot számlál. Alapját azok a relikviák alkotják, amelyeket a világhírű festő özvegye hagyományozott a múzeumra, és amelyek az 1930-as évek elején érkeztek meg Békéscsabára.

Megosztás

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Hello Kultúra

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Kiszolgáltatott, szeretnivaló lény érkezik a Földre az űrből, összebarátkozik egy kamaszlánnyal, és együtt indulnak új kalandok felé. Aki a homlokára csap, és azt mondja, hogy ez akár az ET sztorija is lehetne, az jól asszociál.

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

Hello Kultúra

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

A párszi vallású, indiai családban felnövő, majd szupersztárrá és milliók ikonjává váló fiú megformálására egy törékeny egyiptomi származású srácot választottak, akit azelőtt szinte csak sorozat és karakter szerepekben láthattunk. Mindenkiben megállt az ütő, és nemcsak a Queen rajongók aggódtak az év filmje miatt.