2024. április 20.
Nagy bukó lett a kötvénybiznisz

Nagy bukó lett a kötvénybiznisz

Szakadhat a Jobbik, a magyarok szerint az EP-kampány legfontosabb része a bevándorlás, százmilliárdokat emészt fel az elhízás hazánkban, országos kompetenciamérést tartanak az iskolákban.

A letelepedési kötvényprogram összességében 17,5 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar költségvetésnek - írja a G7 gazdasági portál, miután kézhez kapták az Államadósság Kezelő Központtól a négy év alatt kibocsátott papírok összes sorozatára vonatkozó adatot. A bukás a kötvénykibocsátást szabályozó törvénybe volt kódolva, ugyanis beleírták, hogy a papírok aktuális értékétől függetlenül 2% hozamot mindenképpen kifizetnek és a kötvények 2015-ös zuhanását követően lényegében már csak veszteséget termeltek.

 

Szakértő: lehetetlen, hogy a Jobbik egyben maradjon

Lehetetlen, hogy a Jobbik egyben maradjon, a 2018-as választás után szavazótábora és a párt is kettészakadt - mondta Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában. A szakértő taglalta Toroczkai László, a Jobbik volt alelnöke platformalapítási szándékát, amelynek célja az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez való visszatérés. Deák Dániel szerint ha Toroczkai László és azok, akik szintén visszatérnének a nemzeti radikális vonalhoz, a pártban maradnak, akkor hosszú, elhúzódó vitákra lehet számítani. Ha a következő tisztújításig fennállnak a párton belüli ellentétek, akkor a Jobbiknak tovább fog csökkeni a támogatottsága - értékelt a szakértő. (MTI)

 

Felmérés: a magyarok leginkább a bevándorlást tartják fontosnak az EP-kampányban

Egy uniós felmérés szerint a magyarok elsősorban a bevándorlás témáját tartják fontosnak a jövő évi európai parlamenti választás kampányában, a megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott így.  Az Európai Parlament szerdán közzétett közvélemény-kutatásában arra a kérdésre, hogy mely témák szerepeljenek kiemelten a kampányban, a tagországok lakosságának 49 százaléka a terrorizmus elleni küzdelmet, 48 százalékuk a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését, és 45 százalékuk a bevándorlást jelölte meg legfontosabbként.   A magyar válaszadók többsége szintén e területeket emelte ki, de más sorrendben: 60 százalékuk a bevándorlást, 47 százalékuk a terrorizmust, 40 százalékuk a munkanélküliséget, valamint 43 százalékuk a külső határok védelmét jelölte meg kiemelt területként. Ez utóbbi európai szinten a válaszadók mindössze 26 százaléka szerint kiemelten fontos téma. Az uniós állampolgárok számára továbbá kiugróan fontos még a gazdasági növekedés kérdése is - közölte az Európai Parlament. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok több mint hatvan százaléka szerint jó dolog, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, és 58 százalék azok aránya, akik elégedettek az EU-n belüli demokrácia működésével.  (MTI)

 

Százmilliárdokat emészt fel hazánkban az elhízás

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás hatoda, azaz évi több száz milliárd forint kapcsolódhat az elhízással vagy túlsúllyal kapcsolatos betegségek kezeléséhez – közölték a hazai adatokat az európai elhízás elleni nap apropóján. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvivő elnöke elmondta: a túlsúlyos betegek ellátási költsége összességében már néhány éve is meghaladta a 200 milliárd forintot, ami az egészségbiztosítási alap kiadásainak közel 12 százalékát, illetve a bruttó hazai termék 0,7 százalékát tette ki – tudósít a Magyar Idők.

 

Oktatási Hivatal: országos kompetenciamérést tartanak az iskolákban

- Az Oktatási Hivatal (OH) szerdán tartja a 6., a 8. és a 10. évfolyamos diákok szövegértési képességét és matematikai eszköztudását vizsgáló országos kompetenciamérést - közölte a hivatal az MTI-vel. Mint írták, a mérés - a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve - minden 6., 8. és 10. évfolyamos tanulónak kötelező, így idén 2 654 iskola 3 574 telephelyén összesen 267 449 diák vesz benne részt: a 6. évfolyamból 93 379-en, a 8.-ból 87 880-an, a 10.-ből pedig 86 190-en. Az országos kompetenciamérés célja a vizsgált évfolyamokon tanulók szövegértési képességének és matematikai eszköztudásának teljes körű feltérképezése, ezért a feladatsorok a vizsgált területeket részletesen lefedő, különböző nehézségű kérdésekből állnak. Annak érdekében, hogy összehasonlíthatóvá váljon az azonos vagy hasonló körülmények között élő diákokat oktató iskolák pedagógiai teljesítménye, az országos kompetenciamérést a tanulók családi hátterének vizsgálata egészíti ki. Ennek keretében az OH kérdőívet juttat el a diákok közvetítésével a szülőkhöz. A tanulói kérdőív kitöltése önkéntes és név nélküli. A hivatal kiemelte: a kérdőívek adataiból képzett, az iskolák tanulóinak szociokulturális hátterét megjelenítő családiháttér-index segítségével jobban megmutatkozhat azon iskolák értékes pedagógiai munkája is, amelyek nehezebb körülmények között élő vagy gyengébb képességű tanulókkal foglalkoznak. A magyar köznevelés országos mérési rendszerének kiépítése 2001-ben kezdődött, ma a világ legkorszerűbbjei között tartják számon. Az országos kompetenciamérés korábbi eredményei nyilvánosak, elérhetők az OH honlapján. (MTI)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.