2024. április 18.
Ma alakul meg az új Országgyűlés

Ma alakul meg az új Országgyűlés

Belpolitikai összefoglalónk következik.

Az áprilisi választásokon mandátumot szerzett képviselők ma tesznek esküt az országházban és ezzel egyidejűleg hivatalosan is megalakul az új, immáron negyedik Orbán-kormány. Az előzetes napirend szerint az államfői köszöntőt követően a képviselők meghallgatják az NVI és az NVB elnökeit a választásról, majd bejelentik a képviselőcsoportok megalakulását, illetve megválasztják az Országgyűlés elnökét, alelnökeit és jegyzőit.

 

Gulyás Gergely szerint nem megy neki a kormány az igazságszolgáltatás függetlenségének

"Ha lesznek is változtatások, nem fogják érinteni az igazságszolgáltatás függetlenségének alkotmányos követelményét" - fogalmazott a politikus arra a kérdésre, hogy számít-e olyan konfliktusra az Európai Unióval, mint amilyen Brüsszel és Varsó között kialakult – tudósít az MTI. Gulyás nyilatkozata annak fényében jelentős, hogy a Kúria Orbán által is támadott, többek szerint politikailag motivált állásfoglalása miatt bukott el egy mandátumot a Fidesz. A kérdést részletesen körbejárja az index is. A hírportál szerint az alkotmánybíróság által is helytelenített döntés muníciót jelenthet Orbánéknak a független igazságszolgáltatás lengyel mintára való bedarálásához, ezt támaszthatja alá az a tény is, hogy a kifogásolt döntést eredetileg a Nemzeti Választási Iroda hozta meg és a Kúria csak megerősítette, ám a bírálatok mégis elsősorban az utóbbi szervet érintik.

 

Kásler: Sorsfordító időket élünk

Az utóbbi időben tett furcsa kijelentései miatt sokat támadott új emberminiszter interjút adott a kormánypárti Magyar Időknek. Ebből kiderül, hogy Kásler Miklós csak mosolyog a bírálatokon, továbbá a miniszterelnökkel hasonlóan gondolkodik a konzervatív, nemzeti, keresztény értékrendet tekintve. Ezt követően elmondta, hogy a magyar kultúra érdekében szemléletváltásra van szükség a tanárképzésben, és hogy az egészségügynek fel kell lépnie a népbetegségekkel szemben.

 

Júliusban megkezdődik KGBéla tárgyalása

A furcsa kanyarokkal és vargabetűkkel alaposan megtűzdelt, több éve húzódó, lassan mindenkinek kínos ügy végre bírósági szakaszba ért. A Magyar Idők információi szerint július 10-ére tűzte ki a Budapest Környéki Törvényszék Kovács Bélának, a Jobbik volt európai parlamenti képviselőjének büntetőperét. A pernek lesznek nyilvános és zárt szakaszai is, értelemszerűen a minősített adatok tárgyalásakor a bíróság mellőzni fogja a nyilvánosságot.

 

Soros György születésnapján választják meg Mészáros Lőrinc utódját

Augusztus 12-én tartják majd az időközi önkormányzati választást Felcsúton, amire Mészáros Lőrinc címvédő polgármester lemondása miatt kerül sor. A 24.hu szúrta ki, hogy ez a nap véletlenül épp Soros György szülinapja is egyben. Ami vicces érdekesség, de nagy ívű következtetéseket nem érdemes leszűrni belőle, már csak azért sem, mert a macskás Schrödingertől a gitáros Mark Knopfleren és Adolf Hitler édesanyján át Dávid Ibolyáig bezárólag elég sokan születtek ezen a napon, úgyhogy van még miből válogatniuk az égi jelek és a végzet szerelmeseinek.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.