2024. április 19.
Közel 200 munkahelyet létesít Békésben a kanadai gépgyártó

Közel 200 munkahelyet létesít Békésben a kanadai gépgyártó

A Magyarországon több mint 2500 munkavállalót foglalkoztató vállalat az itt előállított termékei 86 százalékát exportálja, ennek jelentős részét Kanadába.

A kanadai hátterű Linamar Hungary Zrt. 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen kétszáz új munkahelyet teremt: 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és 10-et Gyöngyösön. Az állam 1,55 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez. A beruházás keretében a vállalat a legmodernebb technikával működő új eszközöket szerez be, amelyekkel képes lesz kiszolgálni a megnövekedett piaci keresletet.

A világ tizenkilenc országában 59 gyárat és 6 kutatási központot üzemeltető társaság a Magyarországon előállított termékei 86 százalékát exportálja, ennek jelentős részét Kanadába.

A fejlesztéssel az öt év alatt számolt árbevétel-többlet várhatóan meghaladja a 41 milliárd forintot – mondta Havasi Csaba, a Linamar vezérigazgatója. Tavaly a Magyarországon több mint 2500 munkavállalót foglalkoztató vállalat árbevétele 58 milliárd forint volt, ami nyilvánosan elérhető cégadatok szerint csaknem 8 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit – írta az MTI. 

A kanadai központú cég 2010 és 2017 között 34 milliárd forintot meghaladó értékű beruházást valósított meg az országban.

 

Havasi Csaba vezérigazgató beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fővárosi székházában 2018. február 27-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos
  

A cég fontos célja a mezőgazdasági és ipari gépgyártás fejlesztése, illetve új technológiák alkalmazásával az autóipar terén a versenyképességük növelése - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A cégadatok alapján 2016-ban az árbevételük 50,5 milliárd forintot tett ki, amiből 30,3 milliárd forint származott az exportból; az adózás előtti eredmény 3 milliárd forint volt.

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.