2019. július 19.
Kétezer diák biztosan kaphat nyári munkát Békés megyében

Kétezer diák biztosan kaphat nyári munkát Békés megyében

A program június 18-án indul. Munkahely lehet a területi, települési önkormányzat, vagy annak intézménye, továbbá a mezőgazdaság és a vendéglátás területén működő vállalkozás.

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére a Nemzetgazdasági Minisztérium 2018-ban ismét meghirdette a „Nyári diákmunka” központi munkaerőpiaci programot, amely – prevenciós jelleggel – már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását. Békés megye a program keretében 230 millió forintot nyert, így legkevesebb 2 ezer diák juthat munkához a nyáron.

A program a munka révén szerzett tapasztalatokon, sikerélményeken túl lehetőséget teremt a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítésére is – közölte a Békés Megyei Kormányhivatal.

A központi munkaerőpiaci program segítségével 2013-ban 16 ezer diák, 2014-ben 24,5 ezer diák, 2015-ben 27,4 ezer diák, 2016-ban 26,2 ezer diák, 2017-ben pedig 27,1 ezer diák nyári foglalkoztatása valósult meg országosan. A „Nyári diákmunka” központi munkaerőpiaci program forrását a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprész 2018. évi központi kerete terhére.

A program összköltsége országosan 3 milliárd forint.

A központi munkaerőpiaci programban azok a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek, és akiket közvetítés kérőként nyilvántartásba vettek a lakó vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán. Nyilvántartásba vételre személyes okmányaikkal, valamint érvényes diákigazolványukkal, annak bevonása esetén pedig iskolalátogatási igazolással jelentkezhetnek a diákok a munkaviszony kezdete előtt. A járási hivatal foglalkoztatási osztályainak elérhetősége a www.bekesijarasok.hu weboldalon érhető el.

A június 18-án induló programban a foglalkoztatást biztosító – és így támogatható – munkáltató a területi, települési önkormányzat, illetve annak önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, továbbá az ágazati munkaerőhiány kezelése érdekében a mezőgazdaság és a vendéglátás területén működő vállalkozás lehet.

A programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatás a területileg illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatal foglalkoztatási osztályán kérhető.

Megosztás

Tovább nőtt a globális lízingpiac

Hello Gazdaság

Tovább nőtt a globális lízingpiac

  • 2019.04.2

Továbbra is Észak-Amerika a legerősebb piac, bár a részesedése a globális piacon 3,1 %-kal csökkent, miközben Európáé 2 %-kal nőtt 2018-ban. No, de mi történik Magyarországon? Itthon az új autók finanszírozása járult hozzá leginkább a piaci növekedéshez, az előző évhez képest 40%-os emelkedés történt.