2024. április 19.

Füzesgyarmaton épít napelemparkot a Mol

A három napelempark által megtermelt áram közel 9000 tonna szén-dioxid kibocsátást válthat ki.

Tiszaújvárosban, Százhalombattán és Füzesgyarmaton épít villamos energiát termelő napelemparkokat a Mol. Az innovatív és alternatív technológia terjesztése része a társaság stratégiájának - mondta Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A Mol három üzemében márciusban indul az építkezés összesen 37 hektáron. A napelemparkok várhatóan az év végéig elkészülnek, és a megtermelt zöldáram mintegy 9000 tonna szén-dioxid kibocsátást vált majd ki – írta az MTI.

A barnamezős beruházás költsége több milliárd forint, a pontos összeget a Mol üzleti titokként kezeli. A társaság saját forrásból fedezi a költségeket, és a beruházás megtérülő lesz, mert a projektet a kötelező átvételi támogatás (KÁT) feltételei szerint valósítják meg, ennek keretében a Mavir szabályozott áron veszi át a megtermelt energiát 20 évig.

A naperőművek összesen 18 megawatt kapacitással működnek majd, és több mint 9000 háztartás áramszükségletét biztosítják. A beruházás hozzájárul Magyarország megújuló energetikai vállalásainak teljesítéséhez is.

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.