2021. október 16.
Színészek kampányolnak a vastagbéldaganat ellen

Színészek kampányolnak a vastagbéldaganat ellen

Több ezer ember életét menthetné meg a rendszeres vastagbéldaganat-szűrés. Ezért az Affidea Gasztroenterológiai Központ társadalmi felelősségvállalási programot indított, aminek nagykövetei Elek Ferenc és Máté Gábor színművészek.

Szűrővizsgálattal az életért – kampány a vastagbéldaganat ellen” címmel nagyszabású TCR program indul, amelynek célja a vastagbéldaganat-szűrésekkel kapcsolatos edukáció. Mint ismeretes évente körülbelül 6000 magyar embernél diagnosztizálnak rosszindulatú vastagbéldaganatot, 2018-ban 3029 férfinél és 2832 nőnél ismerték fel ezt a betegséget. Ráadásul 5000 ember veszti életét minden évben emiatt, ezzel vezetjük az európai halálozási listákat vastagbéldaganat tekintetében. A betegség előfordulása 50 év felett a duplájára, később pedig sokszorosára növekszik, így 45-50 év felett mindenkinek ajánlott, hogy 4-5 évente szűrésre menjen. Kiemelt kockázati csoportba tartoznak mindazok, akiknél a családban előfordult ez a betegség, hiszen esetükben genetikai hajlam is jelen lehet.

 

A témában érintett Máté Gábor színművész-rendező, a Katona József Színház főigazgatója is, aki elmondta: „Sajnos az édesanyám vastagbélrák következtében hunyt el, így abszolút veszélyeztetettnek számítok. Ennek ellenére nagyon nehéz volt magam rászánni a vastagbéltükrözésre, mivel féltem az eredménytől. Szerencsére a párom megszervezte a vizsgálatot, illetve mindenben támogatott. Nagyon jó magam mellett tudni egy olyan embert, aki ezekre a szükséges egészségügyi szűrésekre is odafigyel. Az endoszkópos vizsgálat után – mivel negatív eredménnyel zárult – nagyon megkönnyebbültem. Mindazoknak, akik az esetleges fájdalom vagy kellemetlenség miatt hezitálnak, csak azt tudom üzenni, hogy ne halogassanak, altatásban tulajdonképpen semmit sem fognak érezni. Ez a téma személyesen is fontos, így szívesen támogatom nagykövetként a szűrőkampányt, mert úgy gondolom, hogy fel kell hívni a figyelmet a vastagbéldaganatok veszélyeire.”

 

Szintén személyes okokból vállalt nagyköveti szerepet a kampányban Elek Ferenc, Katona József Színház Jászai Mari díjas színésze is, akinek az édesapja gyomorrákkal küzdött élete alkonyán. Elek Ferenc hozzátette: „Bár nem tartozom a fokozottan egészségtudatos emberek közé, tisztában vagyok a rosszindulatú daganatok kockázatával. Ezért megpróbálok jobban figyelni az étkezésemre és így került sor a szűrésre is.  Az endoszkópos beavatkozást altatásban végezték, ezért semmi kellemetlenséget vagy fájdalmat nem éreztem. Szerencsére a gyomor- és vastagbéltükrözés során kiderült, hogy most nem kell tartanom daganatos betegségtől, így megkönnyebbültem. Mindenkit arra buzdítok, hogy senki se hanyagolja el az ajánlott szűréseket. Személyes példával és nagykövetként is örömmel támogatom a  rákemelegőző programot, hogy minél több emberhez jussanak el a szükséges információk, a vastagbélrák korai stádiumban felismerve ugyanis jó eséllyel gyógyítható.”

 

 

A vastagbéldaganatok szűrése többféle módszerrel történhet, a kevésbé érzékeny székletvér szűrőprogramban azokat az eseteket próbálják felismerni, ahol a daganat már előrehaladottabb állapotban vérzést okoz bélrendszerben. Ennél jóval teljesebb képet nyújt a CT-kolonoszkópia, amelynek érzékenysége 90% feletti, azaz a korai stádiumban lévő daganatok, rákmegelőző állapotok felismerésében igen hatékony. Szintén hasonló érzékenységű az endoszkópos vastagbéltükrözés is, ugyanakkor itt arra is lehetőség van, hogy a bélrendszerben előforduló gyanús polipokat (bélfali sejtszaporulatokat) egyúttal eltávolítsák és szövetmintát vegyenek. Dr. Schwab Richárd és Dr. Sike Róbert, az Affidea gasztroenterológus főorvosai elmondták: „Ne feledjük, hogy a vastagbéldaganatok korai stádiumban jó eséllyel gyógyíthatók. Ez a betegség hosszú évek alatt alakul ki és nem jár fájdalommal, a diagnosztizálás kizárólag szűréssel megvalósítható. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha valaki vérzést, széklethabitus változást, hasi puffadást, hasi görcsöket és fájdalmat, fogyást, vérszegénységet tapasztal. A leghatékonyabb viszont az, ha figyelünk az életmódunkra, és 45-50 év felett 4-5 évente eljárunk rendszeres szűrésre. Értjük a félelmeket, ezért is indítottuk ezt a kampányt, hogy segítsünk a betegeknek és a kockázati csoportba tartozóknak. Fő célunk az, hogy mindenki meggyógyuljon.”

 

A vastagbéldaganatok felismerésében alapvető szerepet játszó endoszkópos vizsgálatok összetett folyamatnak számítanak. Amennyiben valaki kíváncsi arra, hogy miként kell felkészülni a vastagbéltükrözésre, hogyan zajlik a vizsgálat, mire kell figyelni az érintett pácienseknek, az ITT részletesen tájékozódhat.

 

Megosztás

Színészek kampányolnak a vastagbéldaganat ellen

Hello Bulvár

Színészek kampányolnak a vastagbéldaganat ellen

  • 2021.10.2

Több ezer ember életét menthetné meg a rendszeres vastagbéldaganat-szűrés. Ezért az Affidea Gasztroenterológiai Központ társadalmi felelősségvállalási programot indított, aminek nagykövetei Elek Ferenc és Máté Gábor színművészek.

Ezért nem lett vége Polyák Lilla kapcsolatának

Hello Bulvár

Ezért nem lett vége Polyák Lilla kapcsolatának

  • 2021.09.3

Polyák Lilla és Gömöri András Máté szerelmük hajnalán a támadások középpontjába került, ám az elmúlt évek őket igazolták, egymás iránti érzéseik azóta is napról napra erősebbek. Azonban ha egy fontos dologban nem passzoltak volna, akkor nem lett volna jövője a kapcsolatuknak.